Популярният сос песто, известен от италианската кухня се приготвя лесно и е подходящ като добавка към салати, супи, лазаня и паста, но може да се консумира и намазано върху филия хляб. Той може да бъде закупен готов, но няма да бъде толкова ароматен, колкото пресният, домашно приготвен вариант. Богат е на витамин А и К заради босилека, който съдържа. За смачкването на зелените листа по класическа рецепта за песто се използва дървено или мраморно хаванче, но ако не разполагате с такова, използвайте блендер.
Песто – продукти и начин на приготвяне
– 1/4 чаша кедрови ядки
– 4 1/2 чаша листа от босилек
– 3/4 чаша зехтин
– 1 скилидка чесън
– 1/2 ч.л. сол
– 1/2 чаша настърган пармезан
Начин на приготвяне на домашно песто
1. Поставете кедровите ядки в тава върху лист хартия за печене, покрит с алуминиево фолио. Печете във фурната на 120 градуса за 12-15 минути. Те може лесно да изгорят, така че ги наблюдавайте и разбърквайте често. Ако усетите мириса им, най-вероятно вече са готови и трябва да ги извадите.
2. Междувременно, измийте листата пресен босилек. Изцедете ги добре и ги оставете да се изсушат върху няколко листа кухненска ролка.
3. След като кедровите ядки са вече изпечени, изсипете всички продукти от рецептата в блендер и пасирайте, докато се получи каша. Ако консистенцията е много гъста, прибавете още малко зехтин.
В сайта на LAZARA може да намерите много рецепти, в които да използвате полученото песто.
Рецепта за пица с рукола, бадеми и сос песто