Предлагаме ви една ирландска рецепта за питка със сода и стафиди, която трябва да направите още през следващия уикенд. Всъщност, дори и до сега да не сте опитвали да месите хляб, това е идеална възможност да започнете, защото предложението е доста лесно. Сервирайте топлата мека содена питка с малко краве масло и може би няма да има нужда от нищо друго, за да се нахраните.
Рецепта за питка със сода
Може да приготвите рецептата с помощта на кухненски робот, който да омеси тестото вместо вас. Само след като прибавите стафидите и мътеницата ще трябва да бъркате с ръце. За около 4-6 порции прясна питка със сода и стафиди ще ви трябват само 5 минути за подготовка и около 35 минути за печене. Ето и продуктите, които ще ви бъдат нужни:
– 2 чаши брашно
– 2 с.л. захар
– 1 ч.л. бакпулвер
– 1 ч.л. сода за хляб
– 1/2 ч.л. сол
– 3 с.л. краве масло
– 1/2 чаша стафиди или сушено френско грозде
– 3/4 чаша мътеница
Начин на приготвяне на питка със сода и стафиди
- Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе си лист хартия за печене в тава.
- В голяма купа смесете брашното, захарта, содата, бакпулвера и солта. Намачкайте маслото с вилица и го прибавете. Прибавете мътеницата и стафидите и разбъркайте добре.
- Набрашнете масата или кухненския плот и поставете отгоре тестото. Омесете го, докато стане гладко. След това от него оформете няколко топки, които поставете върху хартията за печене. Подредете ги равномерно в тавата, а след това с върха на остър нож направете голямо „Х“ отгоре.
- Печете 30-40 минути или докато тестото се изпече добре и питката стане светло златисто кафява отгоре.
Добър апетит!