Рецепти

Крем брюле – 3 рецепти

Крем брюле е сред любимите десерти за малки и големи. Освен рецептата за класически крем брюле има и други възможности за приготвянето му, които, освен че не са трудни, предоставят възможността да се опита интересен нов прочит на популярната и стандартна рецепта за крем брюле. Ако все още не сте го приготвяли и се питате как се прави крем брюле, погледнете тези три предложения, които няма как да не ви изкушат.

Рецепти за крем брюле

krem-briule

Крем брюле без печене с боровинки и портокал

Тази крем брюле рецепта без печене е лесна за приготвяне и бързо ще се превърне в една от любимите ви. Може да я приготвите за всеки специален повод или празник, защото това е един от онези десерти, които се харесват на всички. За тази рецепта се използва домашно сладко от боровинки и портокал, от което се поставя по малко количество на дъното на всяка чаша. То се приготвя лесно и за направата му може да се използват пресни или замразени плодове. Комбинацията от боровинки и портокалова кора е умопомрачителна!

Необходими продукти за 6 порции:

2 чаши (473 мл) пълномаслено мляко
1 чаша (236 мл) готварска сметана
1 супена лъжица царевично нишесте
5 големи яйчни жълтъка
3/4 чаша (150 гр.) бяла гранулирана захар
щипка сол

1 супена лъжица не ароматизиран желатин
2 супени лъжици (30 мл) вода

1 1/2 ч.л ванилов екстракт
настъргана кора от 1/2 портокал
2 чаши (250 гр.) боровинки

1/2 чаша (50 гр.) захар
настъргана кора от 1/2 портокал
1/2 чаша (118 мл) вода
допълнителна 1/4 чаша (50 гр.) захар, за поръсване отгоре
Лимон по желание за сервиране

Начин на приготвяне:

krem-briule

Пригответе първо сладкото от боровинки. В тенджера със среден размер комбинирайте плодовете, захарта, портокаловата кора и водата. Сгответе сместа на средно силен огън докато заври. Оставете да къкри за около 7 до 8 минути, като готвите плодовете, докато омекнат и захарта се разтвори. Свалете от котлона и оставете сладкото да изстине.

В малка купа комбинирайте 2 супени лъжици вода с 1 супена лъжица желатин. Разбъркайте, за да смесите добре двете съставки, след това оставете желатина настрана.

В голяма купа разбийте заедно жълтъците, захарта и щипка сол. Разбийте за 3 до 4 минути, докато жълтъците побелеят на цвят. Изсипете млякото и сметаната в голям съд за сос и добавете царевичното нишесте. Загрейте млякото на среден огън, бъркайки постоянно, докато млякото стане горещо, но без да кипва.

Темперирайте горещото мляко в жълтъците, като добавяте по малко и разбърквате енергично след всяко добавяне. След като двете смеси се комбинират, изсипете получената смес от крема обратно в тенджерата за сос. Добавете желатина. Гответе сместа на средно нисък огън  и бъркайте непрекъснато с гумена шпатула. Сместа трябва да се сгъсти. Не допускайте да заври. Махнете крема от котлона и добавете ваниловия екстракт и портокаловата кора.

За да сглобите десерта, поставете няколко супени лъжици от боровинковото сладко на дъното на малки купички. Залейте с готовия крем, като напълнете купичките до върха. Оставете крем брюлето в хладилника за няколко часа.
Преди сервиране поръсете около чаена лъжичка захар върху крема. Използвайте малка горелка за карамелизиране на захарта. Сервирайте с няколко лимонови резена и допълнително сладко от боровинки, ако желаете.

Крем брюле с кафе и карамел

krem-briule

Тази неустоима крем брюле рецепта ще ви помогне да приготвите едно истинско изкушение за десерт. Предложението е подходящо решение за създаването на идеални малки лакомства при натоварен график, защото кремчетата са толкова лесни за приготвяне. Съхранявайте ги в хладилника и вадете по едно всеки път, когато имате желание да похапнее нещо сладко или ви се прииска да се почувствате добре. Ако не притежавате малка горелка за крем брюле, просто поставете купичките под предварително загрята скара за 2-3 минути.

Необходими продукти за 6 порции:

2 1/2 чаши готварска сметана
21/2 ч.л. гранули инстантно кафе
7 жълтъка
3/4 чаша кафява захар
6 ч.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

krem-briule

Загрейте фурната до 150 градуса С. Поставете шест малки купички за печене в голяма тава.
Излейте сметаната в малка тенджера и загрейте котлона на среден огън за 4-5 минути или докато се затопли. Не оставяйте крема да заври. Отстранете от топлината. Добавете кафето и разбъркайте до смесване.

Междувременно поставете жълтъците и кафявата захар в средно топлоустойчива купа. Разбийте, докато се комбинират добре.
Постепенно добавете в топлата кафе-сметанова смес, като бъркате постоянно с вилица. Изсипете сместа през фина цедка в голяма кана, след което излейте сместа  равномерно в купичките за печене.

Налейте достатъчно гореща вода в тавата, за да достигне половината от купичките.

Печете в предварително загрята фурна за 30-35 минути или докато сместа стегне.

Внимателно извадете купичките от тавата за печене. Охладете до стайна температура, след това ги покрийте с домакинско фолио и ги поставете в хладилника за 3-4 часа или докато изстинат.

Преди сервиране, разделете равномерно захарта върху горната част на крема в купичките С помощта на газова горелка за крем брюле карамелизирайте захарта до златисто кафяво. Гарнирайте с топка ванилов сладолед.

Крем брюле с райска ябълка

krem-briule

Това е една чудесна есенна рецепта за крем брюле, в която имате шанса да включите любимите Персимони, наричани още райски ябълки. Използвайте плодовете нарязани на кубчета и не ги правете на пюре, ако искате десерта да се получи по възможно най-добрия начин.

Необходими продукти за 4 порции:

 

3/4 чаша сметана
4 големи яйчни жълтъка
1/4 чаша плюс още 3 с. л. пудра захар
1 ч.л ванилова есенция
щипка сол
1 райска ябълка, нарязана на малки кубчета

Начин на приготвяне:

krem-briule

Загрейте фурната до 150 градуса С.
Разделете парченцата от нарязаната райска ябълка на дъната на 4 купчки за крем брюле.
Изсипете сметаната в тенджера на котлона и оставете да къкри на слаб до среден огън. След като заври я махнете от котлона, покрийте я и оставете да престои така 10 минути.
Междувременно в купа разбийте леко жълтъците, 1/4 чаша захар и солта. Изсипете 2 с. л. от сметаната в сместа с жълтъците, за да темперирате жълтъците, а след това добавете и останалата сметана, като разбърквате леко, но постоянно. Ако бъркате твърде силно, това ще доведе до образуването на пениста текстура. Добавете ваниловия екстракт и разбъркайте.

Прецедете яйчно-сметановата смес и я разлейте по равно във формичките  и ги поставете в дълбока тава.
Изсипете вряла вода внимателно в тавата, така че нивота й да достигне до 2/3-ти от нивото на крема в чашките. Поставете тавата в центъра на загрятата фурна.
Печете, докато краищата получат лека коричка, а средата все още е жълтеникава. Това може да отнеме между 30-45 минути, в зависимост от печенето. За да проверите за готовност, вземете с помощта на дълги щипки една купичка и я разклатете.

След като крем брюлетата са готови, извадете внимателно тавата от фурната. Извадете  от нея купичките с помощта на решетъчна лъжица. Оставете ги да се охладят до стайна температура на телена поставка и след това ги преместете в хладилник, за да се охладят напълно.  Може да ги съхранявате до 3 дни в хладилника.
Точно преди сервиране, поръсете с останалата пудра захар и карамелизирайте горната част с  малка горелка, движейки я напред-назад, докато се образува коричка. Колкото повече захар използвате, толкова по-плътна ще бъде кората. Оставете захарта да се охлади и втвърди. Сервирайте веднага.

Добър апетит!

източник: sugaretal.com

tatyanaseverydayfood.com