3 рецепти за зимни супи – интересни, топли и питателни. Няма по-добър начин да се стоплите в студените вечери, освен с купичка топла, домашно приготвена супа. Ето защо подбрахме 3 рецепти за зимни супи, които едва ли сте опитвали до сега. Приемете го като предизвикателство и направете за обяд или вечеря някое от тези интересни и уникално вкусни предложения. Всички в дома ви ще се зарадват да вкусят нещо ново и различно, нали?
3 рецепти за зимни супи
Гъбена супа
Чудесно и ароматно топло изкушение в купа, тази зимна супа ще ви стопли в мразовитите дни и ще ви накара да си сипете още и още от нея. За гарниране са използвани бейби листни зеленчуци в лилав цвят, но вие може да ги замените със зелени (листа от рукола, спанак, броколи, босилек, ряпа). За приготвяне на 4 порции от тази гъбена крем супа ще ви трябват следните продукти:
– 50 гр. краве масло
– 1 глава червен лук, обелена и нарязана
– 4 големи скилидки чесън
– 600 гр. гъби портабела или други по ваш избор, нарязани на филии
– 5 чаши качествен пилешки бульон
– 1/2 чаша сметана + 3 с.л. допълнително
– 1/2 чаша пълномаслено мляко
– 2 ч.л. шери
– 4 малки кафяви гъби, нарязани на ситно
– 1 ч.л. зехтин
– 1/3 чаша микро растения
– 2 дафинови листа
– морска сол на вкус
– прясно смлян черен пипер на вкус
– 5 стръка мащерка + 1 стрък мащерка лимон
Инструкции за приготвяне:
- В голяма тенджера загрейте маслото и изпържете вътре лука с малко морска сол и черен пипер на слаб огън за 10 минути или докато омекне.
- Прибавете чесъна, гъбите, дафиновите листа и мащерката. Усилете котлона на средно-висока степен и гответе за 15 минути, докато гъбите станат почти готови.
- Прибавете бульона, оставете сместа да заври, а след това намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути.
- Прибавете сметаната, млякото, шерито и продължете да готвите за още 2 минути.
- Махнете тенджерата от котлона, извадете клонките от мащерката (листата трябва да са изпадали) и дафиновия лист. Излейте супата в блендер или кухненски робот и я пасирайте. Овкусете със сол и черен пипер.
- В малка тенджера изпържете малките гъби със зехтин за около 3-4 минути.
- Преди сервиране украсете супата с малко дребни гъби, лъжица сметана и микро растения.
Супа с карамелизиран лук, пащърнак и нахут
Освен няколко минути, които ще загубите до дъската за рязане на продуктите, тази крем супа като цяло се готви почти сама и носи невероятен мирис из цялата кухня междувременно. Вкусно и интересно предложение, с което ще стоплите и очаровате всички около масата. За 6 порции от нея ще ви трябват следните продукти:
– 2 с.л. краве масло
– 3 големи глави жълт лук, нарязани на половина, а след това на тънки резени
– 2 с.л. кафява захар
– 1 чаша сухо бяло вино
– 3 големи пащърнака, обелени и нарязани
– 5 чаши пилешки или зеленчуков бульон
– 2 чаши сготвен нахут
– 1/4 чаша сметана или цедено мляко
– свежи листа от мащерка за гарниране
– сол на вкус
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера разтопете маслото на слаб огън. Прибавете захарта и лука и сотирайте за 10 минути. Излейте вътре виното и пащърнака. Покрийте с капак и оставете сместа да къкри на котлона за 20 минути или докато пащърнака омекне.
- Прибавете и бульона и усилете котлона, за да заври супата. Когато заври отново намалете и оставете да къкри 10 минути. Изсипете нахута и разбъркайте добре. Изключете котлона и оставете сместа да изстине. След това я излейте в кухненски робот или блендер и я пасирайте. Овкусете със сол.
- Сервирайте в купа супата, с прибавена малко сметана в средата и поръсена с мащерка.
Супа от тиква, ябълки и крутони
Домашната храна трябва да бъде питателна и полезна, а третото предложение с рецепти за зимни супи отговаря на това условие. Една купичка от тази супа от тиква ще ви стопли, нахрани и зареди с полезни хранителни вещества. Сипете от нея на гостите и членовете на семейството си и те със сигурност ще поискат допълнително. Ето списъка с продуктите, които ще ви трябват за 6-8 порции:
– 2 с.л. краве масло без сол
– 1 глава жълт лук, нарязан на тънки резени
– 2 чаши пюре от мускатна тиква
– 2 ябълки, обелени, почистени от семките и нарязани на тънки резени
– 2 чаши зеленчуков бульон
– 2 малки дафинови листа
– 3 ч.л. сол
– листа от градински чай за гарниране
– прясно смлян черен пипер на вкус
За крутоните:
– хляб с хрупкава коричка като франзела или друг по желание
– 2-4 с.л. зехтин
– сол
Инструкции за приготвяне:
- Разтопете маслото на бавен огън в голяма тенджера След това сложете лука вътре и го оставете за 12-14 минути, докато омекне, но внимавайте да не стане кафяв.
- След това прибавете тиквеното пюре, ябълките, бульона, дафиновите листа и солта и разбъркайте добре. Усилете котлона и оставете сместа да заври. Когато това се случи, намалете котлона, покрийте тенджерата с капак и оставете супата да къкри за 30 минути.
- Извадете дафиновия лист, оставете да изстине и пасирайте супата с пасатор директно в тенджерата.
- Пригответе крутоните, като загреете фурната на 200 градуса. В купа смесете зехтина и солта. Нарежете хляба на кубчета и ги сложете в купата. Разбъркайте, за да се овкусят добре. Сложете мазните кубчета върху лист хартия за печене в тава и я пъхнете във фурната за 10 минути, докато хляба стане златисто-кафяв на цвят. Изключете фурната и оставете крутоните още 2 минути вътре.
- Сервирайте топлата супа, гарнирана с листа от градински чай, черен пипер и крутони.
Добър апетит!