- Advertisement -
Рецепти

Пуйка за Коледа

puika za koleda

puika za koleda

Когато става въпрос за пуйка за Коледа, моментално в главата ни изниква асоциация с много ароматни билки поръсени върху месото. Запичайки се с тях, то поема уникалните им аромати и става несравнимо вкусно. Именно такава рецепта за пуйка за Коледа ще ви представим. Ако сте любители на малко по-нестандартното овкусяване, различно от поръсване с чубрица и червен пипер, веднага ще ви очароваме като споменем, че в идеята за приготвянето присъстват и мандарини.

Рецепта за пуйка за Коледа

Необходими продукти:

1 брой пуйка от около 7-8 кг. (може и 2 броя, ако сте многочленно семейство, но увеличете и останалите съставки)
1 пакетче ароматно масло
3-4 мандарини
няколко стръка пресни билки (мащерка, риган)
1 стрък пресен розмарин
2-3 моркова
3 глави лук, обелени
2 стръка целина

Начин на приготвяне на най-вкусната пуйка за Коледа

Избирайки своята пуйка за Коледа, старайте се да е с възможно най-високо качество, защото именно така ще спестите доста време в приготвянето.

Използвайте лъжица, за да отделите леко кожата от месото. Започнете от кухината точно над бутчето и се движете нагоре към гръдната кост и към гърба. Така ще създадете достатъчно голяма кухина. Половината от маслото набутайте в кухината, която сте създали. Използвайте ръцете си, за да го разпределите под кожата към гърба. Направете същото и от другата страна. С останалото количество намажете птицата от външната страна. Билките, с които разполагате, също трябва да поставите в кухината, за да добавите вкус. Покрийте пуйката в фолио я съхранявайте в хладилника от вечерта до обяд на другия ден.

Изкарайте пуйката си от хладилника няколко часа преди да решите да я готвите. Трябва да бъде със стайна температура, преди да я сложите във фурната. Нарежете корите от мандарините на възможно най-малки парченца и ги пъхнете под кожата на птицата, заедно с розмарин, мащерка, дафинов лист и други подобни билки и подправки, с които разполагате. Ако нямате други, тези също могат да са достатъчно.

Нарежете морковите, лука и целината и ги сложете на дъното на тавата, в която смятате да печете. Поставете пуйката върху тях. Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте пуйката с фолио и я сложете да се пече. Наглеждайте я на всеки 25-30 минути. Внимавайте да не се изсуши, тоест, през цялото време трябва да има достатъчно сос в тавата. След около 2 часа, когато с набучване с вилица прецените, че месото е готово, можете да махнете фолиото и да запечете кожата до златисто.

Добър апетит!