Рецепти

Закуски – идеи за вкусен старт на деня

zakuski

zakuski

Закускирецепти и идеи за вкусен старт на всеки ден. Всички предпочитаме да започнем деня си със здравословна закуска, но това не винаги е възможно и често се хващаме как прибягваме до решението да задоволим глада си с тестени закуски на крак, защото преди да излезем от къщи не сме имали нито време, нито идея за закуска. Ето защо ви предлагаме няколко рецепти за закуски, на които винаги може да разчитате за питателни и бързи закуски през почивните или през работните дни.

Закуски – идеи за вкусен старт на деня

Капрезе сандвичи 

idei za zakuski

Ако използвате пресни и хрупкави багети, това ще направи тези сандвичи с домати и моцарела още по-вкусни. Запечете ги на парти грила или на сандвич тостер, за да станат топли и неустоимо ароматни и апетитни. Подготовката за тях ще ви отнеме около 15 минути, както и приготвянето. Ето как да си направите 3-4 броя за закуска:

Необходими продукти:

За горчицата с майонеза:
1/2 чаша майонеза
2 чаени лъжички дижонска горчица
1 чаена лъжичка пресен лимонов сок
Сол и прясно смлян черен пипер

За лука:
1 голяма глава лук, нарязан на тънки филийки
2 скилидки чесън, ситно нарязани
3 супени лъжици червен винен оцет
Сол и прясно смлян черен пипер

2 франзели, нарязани на две и на половина по дължина или 3-4 багети
3 супени лъжици зехтин, разделени
3 чаши чери домати
Сол и прясно смлян черен пипер
1 чаша листа босилек
120 грама прясна моцарела, нарязана на парчета
червен пипер на люспи

Начин на приготвяне:

zakuski

Подгответе горчицата с майонеза чрез комбиниране на всички съставки. Разбъркайте, докато се получи добре комбинирана и гладка смес. Заделете на една страна.
Поставете лука и чесъна в малка купа и добавете червен винен оцет. Разбъркайте добре и оставете на страна.
Нарежете франзелите на половина по дължина и с четка намажете всяка страна със зехтин. Изпечете ги на средно-висока температура до златисто, докато станат леко обгорени. Подправете със сол и черен пипер. Заделете на страна.
Поставете чугунен тиган на барбекю грил или друг тиган на котлона на средно-висока температура. Добавете 2 супени лъжици зехтин, след това добавете доматите и пържете, като разклащате тигана често, за да се въртят доматите, докато станат на мехури и леко обгорени, за около 4-5 минути. Пресипете доматите в голяма купа, след това изсипете запазената лучено/ оцетена смес отгоре. Разбъркайте, за да се комбинират, а след това ги оставете, за да се охладят малко.
Ако ще правите стандартни затворени сандвичи, намажете с майонеза върху едно от парчетата изпечен на скара хляб. Върху половинката му парче хляб, поставете нарязана прясна моцарела. Поръсете със сол, черен пипер и щипка червен пипер на люспи.

Добавете босилек към леко охладените домати, подправете със сол, черен пипер и щипка червен пипер и разбъркайте внимателно, за да се съчетаят. С помощта на решетъчна лъжица, сложете от доматите с лук над моцарелата. Похлупете с друго парче печен хляб.
За открити и отворени сандвичи, подгответе хлебчетата както по-горе, но намажете с майонеза и двете парчета хляб и украсете отгоре всяко с моцарела и домати.

Сандвич със сьомга

zakuski

Това предложение за закуски е подходящо както за сутрешна, така и за следобедна закуска. То е идеално за любителите на здравословни закуски, а подготовката и приготвянето му отнемат по 15 минути. Ето как да си направите 3-4 порции:

Необходими продукти:

zakuski

филе от сьомга с кожата
Сол и прясно смлян черен пипер

Дресинг:
1/2 чаша Creme Fraiche (купен от магазина или вижте по-долу как да си го направите у дома)
1 чаена лъжичка прясно нарязан копър
1 супена лъжица зърнеста горчица
Сол и черен пипер на вкус

За сервиране:
хляб с кора, нарязан на дебели резени
2-3 супени лъжици меко краве масло
1 скилидка чесън, смляна
пресен кресон
лимонови резенчета

Начин на приготвяне:

zakuski

Подсушете сьомгата с хартиена кърпа и я поръсете със сол и прясно смлян черен пипер. Поставете с кожата надолу на скара, загрята на средна или непряка топлина, затворете капака и печете, докато плътта стане на люспи, за 8-10 минути. Можете да поставите върху хартия за печене и да я изпечете във фурната за 20-25 минути на 150 градуса. Извадете и оставете да престои, докато правите хляба.
Смесете чесън с меко масло и намажете от едната страна на филийките. Поставете хляба върху грил на средна топлина, с намазаната страна надолу, докато стане добре препечен. Махнете и поръсете хляба с малко кресон. Обърнете сьомгата,  отстранете кожата и я изхвърлете. Нарежете сьомгата на парчета и ги поставете върху парчетата хляб, поръсени с кресон. Сервирайте сандвичите с резен лимон и поръсени с дресинг.
ЗАБЕЛЕЖКА: Как да направите Creme Fraiche у дома: В буркан, разбъркайте заедно 1 чаша 35% сметана за разбиване и 1 супена лъжица мътеница. Поставете капак отгоре, но не го завивайте плътно, за да не се запечата сместа (да се даде възможност на въздуха да избяга, но да се запази от навлизане на прах). Сложете на тезгяха или на перваза на прозореца за 12-24 часа или докато започне да наподобява заквасена сметана. Времето, необходимо за този момент, ще варира в зависимост от температурата на стаята. В този момент сместа се разбърква добре, след това се прехвърля в хладилника, отново покрита с капак, но не и затворен, за да се запечата, тъй като тя ще продължи да се обработва. Охладете там за още 6 часа или по-дълго, докато не добие консистенцията на крема сирене.

Закуска с шунка и яйца Бенедикт

zakuski

С тази диетична закуска може да поглезите любимия си мъж. Всъщност, това ястие в подходящо както за лесна закуска, така и за обяд или вечеря. Може да се приготви в огнеупорен тиган или в тава. Подгответе се с повече яйца, когато решите да приготвяте тази рецепта. Подготовката ще ви отнеме около 20 минути, а приготвянето – 15. Ето как да си направите 4-5 порции:

Необходими продукти:

За яйцата на очи:

4-5 големи яйца

За холандското  тесто:
3 големи яйца на стайна температура
3/4 чаша прясно мляко на стайна температура
2 супени лъжици краве масло, разтопено и леко охладено
1/2 чаша брашно
2 супени лъжици царевично нишесте
1/2 чаена лъжичка кошер сол
1/2 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

За тигана:
1 супена лъжица безсолно краве масло

За Холандес на блендера:
3 жълтъка
1/4 чаена лъжичка сол
щипка  прясно смлян черен пипер
1-2 супени лъжици пресен лимонов сок
1/2 чаша безсолно масло

За сервиране:
4-5 филийки пушена шунка
Пресен магданоз клончета

Начин на приготвяне:

zakuski

Поставете тигана или тавата в студената фурна и включете фурната на загряване до 230 ° С.
Направете яйцата на очи: В голям, дълбок тиган, загрейте няколко сантиметра вода и изчакайте да заври на силен огън, след което намалете огъня да къкри (на средно-ниска степен). Счупете яйцата в малки чинии и внимателно ги плъзнете в тигана с горещата вода. Разбъркайте леко, ако е необходимо, за да съберете яйчения белтък около жълтъка. Оставете да се готвят до готовност, за около 3 минути (жълтъците трябва да бъдат много течни). Веднага ги прехвърлете в купа със студена вода. Заделете на страна.
Направете холандското тесто: Комбинирайте всички съставки за него в блендер и оставете да се смесват в продължение на 30 секунди или докато се получи  добре смесена и пенлива смес.
Когато фурната е предварително загрята, внимателно извадете горещия тиган или тавата от фурната и добавете 1 супена лъжица масло в тигана. Завъртете леко китката с тигана бързо, за да се покрие дъното, но не се притеснявайте за това напълно топене. Ако холандското тесто е преседяло в продължение на няколко минути, бързо разбийте за секунда сместа, а след това добавете тестото в горещия тиган. Незабавно поставете тигана обратно във фурната и зададете таймер за 13 минути.
Направете сос Холандес: Докато холандското тесто се пече, направете Холандес сос. Изплакнете си блендера и го подсушете. Разтопете 1/2 чаша краве масло в малка тенджера, докато се разтопи и стане пенесто. Добавете 3 яйчени жълтъци в блендера и го пуснете в продължение на 30 секунди. Добавете сол, черен пипер и лимонов сок (започнете с 1 супена лъжица и след това обикновено се добави малко повече в края, след дегустация) и изчакайте съставките от сместа да се комбинират. Когато маслото е готово, с работещ пасатор, започнете да добавяте маслото към жълтъците МНОГО БАВНО. Когато цялото масло е добавено, сосът трябва да се сгъсти. Вкусете и коригирайте подправките по ваш вкус (повече сол / пипер или лимонов сок на вкус).
Проверете холандското тесто на 13-та минута на печене. То трябва да е подпухнало и много дълбоко златисто около ръбовете. Може да се наложи да се пече няколко минути по-дълго. Извадете от фурната, когато е готово и го оставете да престои. Прецедете студената вода от яйцата на очи и я заменете с топла вода. Оставете да престоят в топлата вода за няколко минути, след това прехвърлете яйцата на хартиени кърпи за ръце, за да се отцедят, а след това ги сложете върху топлата холандска питка. Добавете резени шунка на филийки около вашите яйца Бенедикт, а след това полейте всичко отгоре със сос Холандес. Подправете със сол и черен пипер и гарнирайте със стрък пресен магданоз и се наслаждавайте!

Добър апетит!

zakuski

 

източник:seasonsandsuppers.ca