Рецепта за кекс с тиква и богата глазура от крема сирене, която предлага още една възможност да се насладите на вкусния оранжев плодов зеленчук. Чудесно предложение, с което да зарадвате гостите и близките си през есента. Използвайте наближаващия Хелoуин, за да почетете тиквите – в този случай – с консумация.
Рецепта за кекс с тиква
Подготовката за тази рецепта за кекс с тиква ще ви отнеме само около 10 минути, а за печенето ще му бъдат нужни около 50 минути. Списъкът със съставките, които трябва да набавите предварително съдържа следното:
– 1 чаша меко масло ( две пакетчета)
– 2 1/2 чаша брашно + допълнително за тавата
– 2 ч.л. бакпулвер
– 1 ч.л. сода за хляб
– 2 ч.л. канела
– 1/2 ч.л. индийско орехче
– 1/2 ч.л. джинджифил
– 1/4 ч.л. карамфил
– 1/2 ч.л. сол
– 1 3/4 чаша пюре от тиква
– 3/4 чаша мътеница
– 1 ч.л. ванилов екстракт
– 1 1/4 чаша кристална захар
– 3 големи яйца
За глазурата:
– 120 гр меко крема сирене
– 1/4 ч.л. ванилов екстракт
– 1 чаша пудра захар
– 1-2 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне на кекс с тиква
- Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете дъното на формата с масло или олио, а след това поръсете с брашно.
- В голяма купа смесете определените количества брашно, бакпулвер, сода, канела, индихско орехче, джинджифил, карамфил, сол и разбъркайте добре.
- В друга купа смесете тиквата, мътеницата, ванилията и разбъркайте.
- С миксер на средно висока скорост разбийте маслото и кристалната захар за около 3 минути. Прибавете яйцата и разбивайте още 1 минута. Намалете скоростта и прибавете тиквата и брашното. Разбърквайте още малко, докато се получи еднородна консистенция.
- Изсипете тестото във формичката за кекс и печете 45-50 минути. Проверете с клечка за зъби дали сладкишът е добре изпечен и го оставете да се охлади върху решетка за 20 минути.
- Преместете кекса върху широка плоска чиния и направете глазурата, като смесите добре съставките за нея с помощта на миксер. След това залейте сладкиша с нея, когато е напълно изстинал.
Добър апетит!