почистване на зъбен камък в домашни условия

Ако искате да избегнете някое посещение при стоматолог, може би ще ви е полезно да знаете за начини за почистване на зъбен камък в домашни условия. Имайте предвид, че доброто здраве на зъбите и цялата устна кухина зависи много от ежедневните грижи, които полагате за тях. Миенето с паста и четка за зъби след всяко хранене е препоръчително, но не всеки има тази възможност, но два пъти на ден е задължително. Специализираните медицински води за уста също са много полезни. Поддържането на правилна хигиена е много важно за предотвратяването на образуването на плака, а от там и на зъбен камък. Натрупването му, от друга страна, може да доведе и до много проблеми с венците.

Почистване на зъбен камък в домашни условия

почистване на зъбен камък в домашни условия

Упражнението почистване на зъбен камък в домашни условия не е особено трудно, ако натрупаното количество е минимално. В следващите редове ще ви дадем изпитани съвети и идеи, с които ще се справите. Много от продуктите, които ще споменем ги имате вероятно в дома си. Но ако зъбния камък се е трупал в продължение на няколко години, може би имате нужда от помощта на стоматолог. Той ще го направи със специални инструменти. Но добрата превенция е поддържането на правилната устна хигиена.

Съвети за почистване на зъбен камък в домашни условия

1. Използвайте флуорирана паста за зъби.

2. Мийте с натопена четка за зъби в смес от една супена лъжица сода за хляб и щипка сол. Четкайте както обикновено. След това изплакнете добре.

3. Използвайте гел от алое вера и глицеринова скраб. В една чаша с вода, добавете половин чаша сода за хляб, 1 чаена лъжичка гел от алое вера, 10 капки лимоново етерично масло и 4 супени лъжици растителен глицерин.

4. Разтъркайте зъбите си с парче портокалова кора в продължение на няколко минути. Не ги изплаквайте. Преспете така.

5. Дъвчете ябълка, пъпеш, моркови или целина един час след хранене. Те ще ви помогнат за естественото почистване на плаката.

6. Използвайте електрическа четка за зъби.

7. Яжте смокини.

8. Яжте люти храни (ако имате здрав стомах).

9. Използвайте конци за зъби след всяко хранене.

10. Смесете паста за зъби със сок от богати на витамин С плодове и зеленчуци. Оставете да подейства 5-6 минути. Изплакнете с топла вода и сода за хляб.