Рецепти

Рецепта за крем карамел

recepta za krem karamel

recepta za krem karamel

Ще ви представим една НЕ класическа рецепта за крем карамел. Връщайки се в спомени от детството,  няма как да не си припомните вкуса на един от най-често приготвяните десерти. Ако се питате въпросът как се прави крем карамел, то ще ви кажем, че това е изключително лесен десерт. Класическата рецепта за крем карамел е с прясно мляко, яйца и захар, като сместа се пече на водна баня. Тук имаме идея със сладкарска сметана, а крайният резултат е нещо между крем карамел и крем брюле. Вълшебство за сетивата. Вижте и стъпките на тази НЕ класическа рецепта за крем карамел.

Рецепта за крем карамел

recepta za krem karamel

Необходими продукти за 4 порции:

За карамела:
½ чаша бяла захар
2 супени лъжици вода

за крема:
1/4 чаша захар
1 чаша сладкарска сметана
3 яйца
1 есенция ванилия
масло за намазване на купичките за печене
щипка сол

Начин на приготвяне на крем карамел

recepta za krem karamel

За да приготвите яйчния крем, разбийте яйцата в купа, заедно с ванилията и щипката сол. Поставете малка тенджера или касерола на среден огън. Налейте сметаната и захарта, разбъркайте и оставете да се затопли. Внимавайте да не заври. Налейте топлата сметана в купата с яйцата и разбийте всичко до хомогенна смес. Оставете настрана.

Загрейте фурната до 150 градуса. Намажете 4 купички за печене с масло и ги оставете близо до котлона, където ще приготвите карамела. За него, поставете малка тенджера или касерола на среден огън. Сложете захарта и водата. Не бъркайте. За около 3 минути захарта ще се разтвори и след около 5 до 7 минути цветът ще се промени в светло-златист цвят. Махнете карамела от огъня и много бързо го излейте в купичките за печене. Уверете се, че карамелът покрива цялото им дъно. Изсипете крема и покрийте всяка купа с алуминиево фолио. Пригответе дълбока тава за печене, за да поставите купичките с крем карамела в нея. След като ги подредите, изсипете гореща вода, докато достигне ½ от купичките. Внимателно поставете тавата в предварително загрятата фурна и печете за 25-30 минути. 

След като вашия крем карамел е готов, внимателно извадете купичките от тавата. Оставете ги да се охладят до стайна температура. Прокарайте тънък нож около ръбовете на всяка купичка, за да отделите крема. Сложете чинията, в която искате да сервирате вашия крем карамел отгоре и обърнете цялото нещо с главата надолу. Кремът трябва да се плъзга лесно. Ако не излезе, натиснете дъното на купата, за да го освободите. Бон апети!

recepta za krem karamel

 

Източник: www.playfulcooking.com