химичен пилинг

Не веднъж сме споменавали, че зимата е най-благоприятният и подходящ период за различни видове лазерни и естетични процедури. Време, в което можем да се погрижим за по-свеж вид на кожата си и да я подготвим за предстоящия топъл сезон. Наред с всички видове лазерни процедури за лице, които могат да се извършват през зимата, се нарежда и т.нар. химичен пилинг. Назад във времето, той бе свързван с болка, силно зачервяване и лющене. Но днес вече тези неща остават назад, а за да дадем повече яснота относно съвременния химичен пилинг, се допитахме до нашия консултат по дерматология, венерология и естетична медицина, а именно д-р Каляшева. Разберете повече за процедурата химичен пилинг в следващите въпроси и отговори.

Химичен пилинг – какво трябва да знаем?

химичен пилинг

LZ: Какво е химичен пилинг и за какво се използва?

д-р Каляшева: Този вид пилинг представлява нехирургична манипулация, при която се цели унищожаване повърхностния слой на кожата с помощта на органични киселини. Те са различни по сила на действие и в зависимост от физикохимичните свойства на приложимия агент, се разграничават три вида химичен пилинг: повърхностен, среден и дълбок. При първия вид се цели отстраняване само на най-горния рогов слой на кожата. Средният химичен пилинг достига ниво папиларна дерма, а дълбокият прониква в дълбочина или до т.нар. ретикуларна дерма. Специалистът е този, който трябва да прецени от какъв вид химичен пилинг има нужда пациента и какъв ефект може да се постигне. Целта на този тип процедура е физиологична и контролирана промяна на вида на кожата, чрез регенериране на нов епидермис.

LZ: Как протича процедурата и болезнена ли е тя?

д-р Каляшева: На пазара има много видове пилинги на различни фирми, за всеки от който има специални инструкции за прилагане. Поради това не може да определи строга линия на провеждане на процедурата, но най-обобщено казано тя има следната последователност:

Лицето се почиства и се нанася някакъв препилинг, който да подготви кожата, след което се пристъпва към същинския химичен пилинг. Спрямо инструкциите на фирмата производител за време, се следи самата реакция на кожата. Това представлява най-важният момент в процедурата, тъй като дерматологът трябва да прояви своето ниво на квалификация и да реагира с изключителна точност. Когато се търси ефектът на повърхностния пилинг, трябва по кожата да има следи от малки, разпръснати бели петънца. При средния химичен пилинг, за да се достигне до папиларна дерма, трябва да се следи за появяване на еднороден бял слой, а при дълбокия – еднороден сивкав цвят на третирания участък. Тази реакция на кожата се нарича “фростинг” и представлява денатурация на епидермалния кератини/или дермалните протеини. 

Процедурата е свързана с усещане за леко парене и затопляне. При дълбокия пилинг има по-силно усещане за парене и дискомфорт. Субективното усещане за болка при всеки пациент е различно, но спокойно мога да кажа, че манипулацията не е болезнена. 

Следващата стъпка е да се неутрализира пилинга с друг агент, което облекчава симптомите на дискомфорта. Накрая се нанася и фотозащита, която е от изключителна важност, за да се избегнат нежелани пигментации. Нейното прилагане в дните след пилинга е силно препоръчително. Цялата процедура е с продължителност 15-20 мин.

химичен пилинг

LZ: Колко процедури са необходими?

д-р Каляшева: Трудно е да се посочи точен брой необходими процедури, тъй като това зависи от редица фактори, като вид, дълбочина на действие, цел, ефект след първата процедура и т.н. Важно е специалистът, извършващ пилинга, да има необходимите познания и опит, чрез които да определи подходяща схема и честота на процедурите, следейки реакцията на кожата на пациента.

LZ: Колко време е възстановителният период?

д-р Каляшева: Той зависи от приложения вид химичен пилинг. При повърхностния, възстановителният период е изключително бърз. Необходим е около един ден след процедурата за леко и фино отпадане на повърхностния рогов слой. Това продължава около 4 дни (може и по-малко). При средния химичен пилинг има малко по-видимо лющене на кожата, което трае около 5-6 дни, но не налага социална изолация. Както вече споменах, дълбокият химичен пилинг цели да достигне до ниво 3 или до т.нар. ретикуларна дерма и по тази причина възстановителният период е по-дълъг. Около 2 дни след процедурата на повърхността на кожата се образуват кафеникави крусти. Те не бива да се отстраняват механично, а трябва да се чака тяхното спонтанно отпадане, подпомогнато от многократната хидратация с подходяща козметика.  След този вид пилинг пациентът трябва да прекъсне социалните си контакти около 5 дни, а възстановителният период продължава около 10 дни.

LZ: Какъв е ефектът и колко траен е той?

д-р Каляшева: След прилагането на един курс пилинги, фините бръчици се изглаждат, повърхностните несъвършенства се изчистват и резултатът е по-стегната и еластична кожа. За постигане на още по-добър ефект, химичният пилинг може се комбинира с хидратиращи терапии, маски и масажи след това. Съчетаването на този тип процедури води до максимизиране на крайния резултат. Относно колко дълго трае той, зависи от много “стресови фактори”, на които може да бъде подложена кожата, като неправилен начин на живот, използване на неподходяща козметика, тютюнопушене, високи нива на стрес, недостатъчно добри грижи за почистване на кожата и много други. При всеки пациент задържането на постигнатия ефект от химичен пилинг е индивидуален.

За още полезна информация: www.drkaliasheva.com