Ето и една превъзходна рецепта за тирамису. Това, което повечето не знаят е, че тирамису всъщност е сравнително скорошен десерт. Източниците спорят, относно това, кой е създателят, но повечето са съгласни, че рецептата й е възникналa в северния град Тревизо, преди около 50 години. Като трифъла, така и първият слой на тирамисуто е с лек въздушен крем. Той може да се прави, както с бит яйчен белтък, така и с разбита сметана, но истинската и класическа рецепта на тирамисуто съдържа яйца. За мекият блат е препоръчително да се използват италиански бишкоти, които се различават от френските си братя с това, че са по-сухи и позволяват да се задържа повече сироп в тях.
Съставки за рецепта за тирамису
- 4 яйца
- 75 грама пудра захар
- 450 грама маскарпоне
- 2 супени лъжици сладка Марсала
- 2 супени лъжици тъмен ром
- 100ml еспресо
- Около 16-24 бишкоти
- Какао на прах
Най-добрата рецепта за тирамису
Разбъркайте с миксер три от белтъците докато станат на пяна и ги оставете настрани. Разбийте жълтъците със захарта, докато не стане бяла и обемна смес, а след това залейте малко по малко в маскарпонето, докато не стане гладко – все пак не искаме бучки сирене в крема. Внимателно разбъркайте и сместа от белтъците с маскарпонето и разбъркайте с голяма метална или дървена лъжица.
Разбъркайте питиетата с кафето и ги изсипете в плитка чиния. Потопете всяка бисквита в течността, докато тя леко се оцвети в цвета на кафето, след това ги наредете като основа в плитка стъклена купа. Нанесете една част от сместа, след което поръсете с какао. Повторете и за другия слой. След като наредите двата слоя, покрийте готовото тирамису и го сложете в хладилника в продължение на шест часа преди сервиране – може да поръсите отгоре с повече какаов прах, за да има по-хубав вид.
Източник: www.theguardian.com