5 бързи и лесни рецепти с яйца. Повечето ястия с яйца се приготвят лесно и не отнемат много време. Комбинациите със зеленчуци правят тези рецепти питателни и диетични и това е причината да бъдат сред най-предпочитаните. Предлагаме ви две предястия с варени яйца и три ястия с яйца на фурна или на тиган, подходящи за обяд или за вечеря. Със сигурност съвсем скоро ще станат едни от любимите на цялото семейство.
Рецепти с яйца
Дяволски яйца без майонеза
Това е една от най-лесните рецепти с яйца, които могат да послужат за предястие. Тези пълнени яйца са пикантни и пълни с крем от горчица и лайм. Подготовката им отнема около 10 минути, а приготвянето – 4 минути. Ето как да си приготвите 2 порции от тях:
Необходими продукти:
4 яйца
1 супена лъжица зехтин
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка кимион
1 супена лъжица лимонов сок
2-3 супени лъжици цедено мляко
1/2 чаена лъжичка горчица
Чили на прах и зелени лютиви чушки за гарнитура
Червен лук и рукола за сервиране с яйцата, по желание
Начин на приготвяне:
Поставете яйцата в тенджера със средна големина, покрийте ги с вода. Поставете на котлона и изчакайте водата да заври. Изключете котлона и ги оставете отгоре за още 4 минути и извадете от топлина. Нека яйцата седят в тенджерата за 4-5 минути и след това ги изплакнете със студена вода.
Обелете яйцата и ги нарежете наполовина по дължината.
Извадете жълтъците и и сложете в смесителна купа със среден размер. Внимавайте да не повредите белтъците на тази стъпка.
Добавете зехтин, сол, кимион, лимонов сок, горчица и цедено кисело мляко към жълтъците. Смесете ги се с вилица до получаване на гъст крем.
Напълнете с него белтъците. Гарнирайте с прах от чили и нарязани зелени чушки.
Сервирайте с червен лук и рукола или друга билка, която харесвате.
Пълнени яйца с крем с горчица, моркови и краставици
Следващото предложение за рецепти за яйца също е бързо и вкусно, но изглежда много впечатляващо. Нито подготовката, нито приготвянето на това предястие ще ви отнеме много време или усилия.
Необходими продукти:
За зеленчуковия пълнеж:
1 купа настъргани моркови
1/2 купа настъргани краставици
1 лютива чушка, нарязана на ситно
1/2 чаша захар
1/2 чаша бял оцет
1 чаша вода
За яйцата:
6 яйца
1/4 чаша заквасена сметана
3 с.л. диджонска горчица
лютив сос на вкус
Начин на приготвяне:
Комбинирайте съставките за зеленчуковия пълнеж в голям буркан, затворете го и го поставете в хладилник. Използвайте поне половин час след това.
Сварете яйцата така, че жълтъците да останат средно сварени, за около 8 минути. След това сложете яйцата в купа с ледена вода, след това ги обелете и разполовете яйцата по дължина с остър нож, като избършете ножа да бъде чист между рязането на всяко яйце.
Използвайте малка лъжичка, за да извадите яйчените жълтъци.
В купа комбинирайте жълтъците, заквасената сметана, горчицата и лютия сос до получаване на гладка консистенция.
Изсипете с помощта на лъжичка сместа във вътрешността на всяко яйце, след това гарнирайте със зеленчуците, малко копър и цветя за гарнитура.
Пълнени чушки с яйца и картофи
Следващото предложение за рецепта с яйца също е много лесно и засищащо глада. Това са сочни камби, пълнени с моцарела, картофи и яйца. Подготовката отнема около 10 минути, а приготвянето – 40. Ето как да си направите 2 порции:
Необходими продукти:
1 червена камба
1 жълта камба
1 чаена лъжичка сол
4 яйца
За пълнежа:
3 супени лъжици зехтин
1 картоф, нарязан на кубчета
1 зелена чушка, нарязана на кубчета
1 червена чушка, нарязана на кубчета
1/2 чаена лъжичка сол
4 супени лъжици настъргана моцарела
1 супена лъжица нарязан магданоз за гарнитура
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
На дъното на тавата сложете лист пергаментова хартия. Нарежете чушките наполовина, отстранете жилките и семената. Поръсете със сол в тях и ги поставете с отрязаната част нагоре в тавата.
Печете за около 20 минути, докато почти омекнат.
Междувременно можете да подготвите пълнежа. Загрейте маслото в средно голям тиган и запържете картофите и нарязаните на кубчета чушки.
Прехвърлете ги върху лист хартиена кърпа и подправете със сол.
Напълнете разполовените камби с пълнежа, оставяйки място за яйцата.
Разбийте едно яйце в малка купа и го излейте внимателно в едната половина. Повторете с другите яйца и чушки.
Поръсете с настъргана моцарела и магданоз.
Печете за още 15 минути или докато белтъците станат готови.
Турски менемен
Това е едно класически турско ястие с яйца, домати и зелени чушки. Подготовката му отнема само 5 минути, а приготвянето – 20 минути. Ето как да си направите 3 порции от него:
Необходими продукти:
3 супени лъжици зехтин
1 глава лук, нарязан на ситно (по избор)
3 зелени чушки, нарязани
4 чаши нарязани домати или консервирани домати
4 скилидки чесън, нарязани на кубчета (по избор)
3 зелени лука, 2 за готвене и 1 за гарнитурата
1/2 чаена лъжичка сол
6 яйца
1/4 чаена лъжичка черен пипер
Листа от мента за гарнитура
Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган. Добавете нарязания лук и зелените чушки, сотирайте, докато омекнат.
Добавете доматите, чесъна и зеления лук, оставете да се готвят за 10-15 минути, като често разбърквате, докато се сгъсти. Поръсете с малко сол отгоре.
Използвайки лъжица, направете място за всяко яйце и излейте счупените яйца в направените кухини. Оставете да къкри, без да покривате, докато яйцата леко се сготвят за 8-10 минути. Ако предпочитате жълтъците да не са рохки, гответе малко по-дълго.
Поръсете отгоре със смлян черен пипер.
Гарнирайте с нарязан зелен лук и листа от мента. Сервирайте в тигана.
Яйца на фурна с рикота и къдраво зеле
Подготовката за тази лесна и интересна рецепта с яйца отнема 10 минути, а готвенето – 40.
Необходими продукти за 2 порции:
280 грама нарязано къдраво зеле
2 ч.л. нарязан чесън
¼ чаша (28 гр.) листа рикота
¼ чаша (28 гр.) натрошено фета сирене
½ ч.л. суха лимонова кора
4 големи яйца
¼ чаша (около 6 броя) гроздови домати, нарязани на парчета
кошер сол и прясно смлян пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната до 180 ° С. Поставете две малки огнеупорни купички във фурната, докато се нагреят.
Подмажете дъното на голям тиган.
Добавете вътре къдравото зеле и го сотирайте на средно висока температура на котлона, докато омекне.
Добавете чесъна, малко сол и черен пипер на вкус (около ¼ ч.л.).
В малка смесителна купа разбъркайте, за да се комбинират добре рикотата, фетата, лимоновата кора и щипка сол и черен пипер (около 1/8 ч. л.).
Когато фурната е гореща, извадете купичките и ги поставете върху лист за печене.
Разделете къдравото зеле наполовина и го разпределете по равно във всяка купа.
Направете две кладенчета във всяка купа счупете по две яйца във всеки кладенец (2 яйца на купа).
Разделете сместа със сиренето наполовина и изсипете във всяка купа над яйцата.
Печете за 20-25 минути (докато яйцата се сготвят по ваше желание и сиренето започне да става кафяво).
Нарежете върху купичките домати и сервирайте!
Добър апетит!
източник:purewow.com