Предлагаме ви невероятни рецепти за есенни салати, събрали в себе си сладост и хранителни вещества от златния сезон. Лесни за приготвяне, бързи, полезни и вкусни рецепти за есенни салати – какво повече ви трябва, за да ги направите веднага?
3 рецепти за есенни салати
Супер есенна салата с къдраво зеле
Тази рецепта за есенна салата е пълна със супер зеленчуци, плодове и семена. Ето списък с продуктите, които ще ви бъдат нужни за една порция от нея:
– 2 чаши листа къдраво зеле, накъсано на парчета
– 6-8 бр. брюкселско зеле, нарязано на ситно
– 3-4 бр. броколи, нарязано на ситно
– 1/2 чаша сушени червени боровинки
– 1/4 чаша печени слънчогледови или тиквени семки
– 1 малка ябълка, нарязана на кубчета
– По желание – резен бекон, изпечен и нарязан на парчета
За дресинга:
– 1 с.л. кристална захар
– 1 1/2 с.л. бял оцет
– 2 с.л. майонеза
– 1 ч.л. диджонска горчица
– 1 с.л. растително или рапично масло
– 1 ч.л. маково семе
– Щипка сол и черен пипер
Започнете с приготвянето на дресинга, като смесите всички съставки за него в малка купа или бурканче. Разбъркайте и приберете в хладилника, ако няма да го използвате веднага.
В купа сложете листата къдраво зеле, посолете го и за около минута го намачкайте, за да омекне. Прибавете брюкселското зеле, броколито, червените боровинки, семките и ябълката. Разбъркайте и овкусете с дресинга.
Есенна салата със смокини
Всъщност, това предложение е толкова лесно, че дори не е рецепта, а по-скоро е списък с продукти за 6 порции, които да прибавите заедно в една чиния. Ето го и него:
– 1/2 чаша орехови ядки
– 2 с.л. захар
– 1 ч.л. вода
– 1/2 ч.л. морска сол
– 6 шепи различни зелени листа от салата
– 6-12 смокини, разделени на 2 или на 4 според големината
– 80 гр. резени прошути
– 120 гр. твърдо синьо сирене
– 3 с.л. студено пресован зехтин
– 2 с.л. балсамов оцет
В малък тиган загрейте захарта и водата, докато захарта се разтопи и цвета й започне да се превръща в карамелен. Прибавете орехите и солта, докато бъркате. Оставете всичко на котлона, докато орехите се опекат и захарният сироп ги покрие. След това изсипете цялото съдържание на тигана върху лист хартия за печене и оставете да се охлади. В 6 чинии разпределете по една шепа зелена салата, отгоре сложете смокини, прошуто, натрошено синьо сирене и малко ядки. Поръсете с балсамов оцет и зехтин и сервирайте.
Есенна салата с круша, рукола и дресинг с маково семе
Няма как веднъж да опитате тази есенна салата и да й се наситите. Това е от онези есенни рецепти, които искате да присъстват всеки ден на трапезата ви. Подходяща е както за обяд, така и за вечеря или гарнитура. Ето и списък с продуктите, които ще ви трябват:
За дресинга:
– 1 с.л. кристална захар
– 1 1/2 с.л. бял оцет
– 2 с.л. майонеза
– 1 ч.л. диджонска горчица
– 1 с.л. растително или рапично масло
– 1 ч.л. маково семе
За салатата:
– 2 чаши бейби рукола
– 1 чаша Радикио ( червена цикория) – нарязано
– 1/3 чаша орехи, нарязани на ситно и препечени ( в микровълновата фурна за 1 минута)
– 1/4 чаша Панчета ( бекон) – нарязан на кубчета и изпържен до златисто
– 1/4 чаша козе сирене – натрошено
– 1/2 круша – почистена от семките и нарязана на тънки резени
– балсамов оцет или балсамова глазура
Пригответе дресинга, като комбинирате всички съставки в купичка или бурканче. Съхранявайте в хладилник, ако няма да го използвате веднага.
В чиния сложете на дъното рукола и Радикио, отгоре подредете резените круша, Панчета, сирене и поръсете с ядките. Излейте дресинга и овкусете с малко балсамико.
Добър апетит!