Този сладкиш без яйца е бърз и лесен за приготвяне, което ще допадне на всички домакини, които не искат да прекарват много време в кухнята. Освен това е чудесен вариант както за закуска, така и за десерт. Кухненският робот ще улесни процеса на месене на тестото, но и на ръка той не е толкова сложен. Насладете се на парче топъл сладкиш без яйца с глазура и чаша топъл чай в хладните дни.
Рецепта за сладкиш без яйца
Подготовката на този сладкиш без яйца ще ви отнеме около 10 минути, а печенето – 20 минути. За около 8 порции от него ще ви трябват следните продукти:
– 1 1/2 чаша брашно
– 1/2 чаша кафява захар
– 1 1/2 ч.л. бакпулвер
– 1/4 ч.л. сода за хляб
– 1/2 ч.л. канела
– 1/4 ч.л. сол
– 1/2 чаша краве масло – студено и нарязано на парчета
– 1/2 чаша пълномаслено прясно мляко или сметана
За глазурата:
– 1/4 чаша пудра захар
– 1 1/2 с.л. кленов сироп
– 1 с.л. прясно мляко или сметана
Начин на приготвяне на сладкиш без яйца
- Загрейте фурната на 200 градуса. На дъното на тава за печене сложете лист пергаментова хартия.
- В купа или в кухненски робот сложете сухите съставки и ги смесете добре. Пуснете машината да меси на бавна скорост, прибавете бучките масло. След това налейте прясно мляко, докато тестото стане леко лепкаво ( възможно е да не се наложи да излеете цялото количество).
- Разпределете равномерно тестото в тавата, намажете отгоре с прясно мляко и поръсете с кристална захар. Печете 15-18 минути в предварително загрята фурна, докато сместа получи златисто-кафяв загар отгоре.
- Извадете готовия сладкиш без яйца да се охлади върху решетка. Междувременно пригответе глазурата, като смесите всичките й съставки в малка купа.
- Поръсете с глазура сладкиша и сервирайте.
Добър апетит!