Рецепти

Содена питка – бърза и лесна рецепта

sodena pitka

sodena pitka

Бъдни вечер наближава и почти всички домакини се вихрят в кухнята, за да приготвят своята содена питка, която да поднесат на празничната трапеза. С течение на годините, тя се е превърнала в едно от задължителните ястия на този празник. Ако е красиво украсена дори стои като една от интересните декорации на масата. Със сигурност обаче, няма да се запази за дълго, защото заради вкусът й ще изчезне много бързо.

Рецепта за содена питка

sodena pitka

Имате нужда от няколко елементарни продукта, с които вашата содена питка ще стане факт. Нужно е само малко старание и внимание към детайла и със сигурност ще се хареса на цялото ви семейство.

1 кг брашно
200 мл вода
1 ч.л. сол
1 щипка захар
1 ч.л. сода
1 с.л. оцет
1 с.л. олио

Начин на приготвяне на содена питка

sodena pitka

Започнете приготвянето на вашата содена питка като първо пресеете брашното. В отделен съд се сместват водата, солта, захарта, содата, оцетът и олиото. Разбъркват се. Получената смес се добавя постепенно към пресятото брашно, в средата на което е направена дупка. Замесва се меко тесто, което се оформя на питка. Можете да добавите монета от 1 лв за Бъдни вечер. Добре измитата паричка се овалва в малко брашно и се слага от долната страна на питката. Преди да се изпече питката се убожда с вилица отгоре. За да стане по-красива, може да се украси с кръстче или други фигурки. Пече се в умерена фурна на 180 градуса, докато хване коричка.