Рецепта за свински ребра на фурна с барбекю сос, след които няма как да не си оближете пръстите. С наближаването на Коледа започва приготвянето на различни рецепти със свинско, една от друга по-мазни и вкусни. Сега, обаче, насочваме вниманието ви към апетитните свински ребърца, защото сме сигурни, че вече сте гладни.
Има много ястия със свинско месо, в които участват свински ребра – свински ребра с картофи, свински ребра с мед, свински ребра на скара, свински ребра с кисело зеле и т.н. Предлагаме ви, обаче, една рецепта, която включва специална марината за свински ребра и уникален сос барбекю, с които ще омагьосате всеки, имал честта да опита кулинарния ви шедьовър.
Свински ребра на фурна
Подготовката за тези свински ребърца на фурна ще ви отнеме около 15 минути, а печенето – колкото по-дълго, толкова по-вкусно – около 2 часа и 15 минути. Ето как да приготвите 4 порции свински ребра във фурната:
Необходими продукти за свински ребра на фурна
За намазване на ребрата:
2 чаени лъжички червен пипер на прах
2 ч.л. чесън на прах
1 чаена лъжица лук на прах
1 чаена лъжичка лют червен пипер
1 чаена лъжица изсушена мащерка
1 чаена лъжичка сух риган
1 чаена лъжичка сол
Черен пипер на вкус
За ребрата:
1,5 – 2 кг свински ребра
1 бутилка (~ 330мл / 11oz) сладък алкохолен ябълков сайдер
За барбекю соса:
1 чаша балсамов оцет
1 чаша кетчуп (или доматен сос)
¾ чаша сладък алкохолен ябълков сайдер
½ чаша вода
¼ чаша мед
¼ чаша кафява захар
2 супени лъжици дижонска горчица
2 скилидки чесън, смлени
1 глава лук, обелена и нарязана на големи парчета
2 супени лъжици меласа или мед
2 супени лъжици сос Уорчестър
1 чаена лъжичка Табаско (по желание) или лют червен пипер
1 чаена лъжичка сол
Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на свински ребра на фурна
Комбинирайте съставките за намазването на ребрата и втрийте сместа равномерно върху двете им страни. Отделете ги да се мариноват в продължение на най-малко 20 минути, до 24 часа.
Загрейте фурната до 170 ° .
Намажете тънко големи парчета алуминиево фолио с растително масло (по 1 лист за всяко ребро), поставете всяко ребро върху фолиото и сгънете краищата така, че да образуват форма на „лодка“ .
Разделете ябълковия сайдер между порциите и полейте отгоре. Запечатайте фолиото и преместете пакетите в тавата. Печете в продължение на 2 часа или докато месото омекне (или по ваш вкус).
Извадете ребрата от опаковката и изхвърлете фолиото. Поставете ребрата в тавата.
Направете сос за барбекю, като поставите всички съставки в тенджера и оставите сместа да къкри на среден огън, като не забравяте да я разбърквате от време на време, в продължение на 45 минути или докато се сгъсти. Може да го регулирате на вкус: сладостта – с повече с кафява захар или мед: солеността – с още сол или киселостта с повече балсамов оцет. Махнете лука някрая.
С четка намажете ребрата от двете страни щедро с барбекю сос. Печете в продължение на 15 до 20 минути или докато барбекю сосът стане гъст и тъмно кафяв. Извадете от фурната и отново намажете с още сос.
Нарежете отделните свински ребра (ако е необходимо) и сервирайте с останалия сос отстрани в чинията.
Добър апетит!
източник:recipetineats.com