Предлагаме ви три лесни и вкусни веган рецепти, които са подходящи за студените дни. Тези постни ястия ще ви заредят с енергия и сили. Топла италианска зеленчукова супа, пикантно супер питателно блюдо без месо и зимна плодова салата – изобилие от източници на витамини, минерали и полезни фибри. Освен че ще ви заситят, тези храни ще спомогнат за подсилване на имунната система и ще ви дадат нови идеи за обяд или вечеря.
Веган рецепти
Суперхрана с киноа
В една купа от това лесно за приготвяне ястие с киноа има много пресни супер зеленчуци и винегрет със сусам. Хрупкавите бадеми придават още повече удоволствие към всяка хапка. То е питателно и полезно. Подготовката отнема 10 минути, а приготвянето – 20. Ето как да си направите 4 порции:
Необходими продукти :
– 6 чаши готова киноа
– 1 средно – голяма глава броколи – съцветията са отделени и са с големина на хапка
– 2 чаши замразени обелени олющени соеви ядки
– 4 чаши нарязано къдраво зеле
– 1 авокадо – почистено и нарязано на резени
– 1/2 чаша люти бадеми
– препечен сусам или семена от чиа за гарниране
За винегрета :
– 1/3 чаша растителна мазнина или рапично масло
– 1/4 чаша оризов винен оцет
– 1 с.л. мед или агаве
– 2 ч.л. соев сос
– 1/4 ч.л. сусамово олио
– щипка сол и смлян черен пипер
Начин на приготвяне :
В тенджера с вряща вода пуснете броколито за 1-2 минути, докато омекне, но остане ярко зелено. Отделете го в чиния и във водата пуснете соевите вдки за 5 минути. След това ги извадете в чинията с броколи.
Смесете съставките за винегрета.
В голяма купа сложете къдравото зеле и полейте с 2 с.л. от винегрета. С ръце объркайте добре за 1-2 минути, докато стане тъмно зелено и меко.
Готовата киноа разделете по равно в 4 купи. Отгоре разпределете и равни количества от броколито, соевите ядки, авокадото, зелето и бадемите. Поръсете отгоре всяка порция с винегрет и препечен сусам или семена от чиа. Сервирайте ястието топло.
Веган рецепти – италианска супа
Тази супа с леща се приготвя лесно, не съдържа глутен, а само най-добрите италиански аромати. Подготовката й отнема около 15 минути, а приготвянето – 40. За 8-10 порции от нея ще ви бъдат нужни следните съставки :
Необходими продукти :
– 1 с.л. студено пресован зехтин
– 2 чаши бял лук – нарязан на кубчета ( около 1 глава )
– 1 чаша моркови – нарязани на кубчета ( около 2 моркова )
– 1 чаша целина – нарязана на кубчета ( около 2 глави без перата )
– 4 скилидки чесън – обелени и смачкани
– 7-8 чаши зеленчуков или пилешки бульон
– 1 чаша измита червена леща
– 1 кутия нарязани домати без люспи ( окол 2 чаши )
– 2 броя дафинов лист
– 1/4 ч.л. суха мащерка
– 1/4 ч.л. прясно смлян черен пипер
– щипка едро смлян червен пипер
– 2 чаши грубо нарязано зеле / лапад
– топинг по желание – настърган пармезан, пресен босилек или магданоз
Начин на приготвяне :
В голяма тенджера на средно-висока степен на котлона запържете морковите, лука и целината за около 6-7 минути, като разбърквате периодично. Прибавете и чесъна и сотирайте за още 1-2 минути.
Прибавете бульона, лещата, доматите, мащерката, черния, червения пипер и дафиновия лист и разбъркайте. Изчакайте сместа да заври, а след това намалете котлона и покрийте с капак. Оставете да къкри 25-30 минути.
Изсипете вътре и зелето и оставете за още 5 минути или докато омекне.
Опитайте на вкус и при нужда добавете още сол и черен пипер. Извадете дафиновите листа.
Сервирайте супата топла с топин по желание.
Веган рецепти – зимна плодова салата
Тази лесна за приготвяне плодова салата съдържа няколко сезонни съставки, които са натурални и веган, както и без глутен. Освен че е изключително вкусна и ароматна, тя изглежда чудесно върху трапезата. Ето как да си я приготвите :
Необходими продукти :
– 5 броя киви – обелени и нарязани на шайби
– 3 броя клементини, портокали или мандарини – обелени и разделени на парчета
– 2 банана – обелени и нарязани на шайби
– 2 круши – почистени и нарязани на кубчета
– 2 жълти ябълки – почистени и нарязани на кубчета
– 2 с.л. нарязана свежа мента
– 1 с.л. пресен лимонов сок
– 1 с.л. мед или агаве
Начин на приготвяне :
В голяма купа смесете плодовете. В малка купичка направете заливката, като смесите добре меда с лимоновия сок. Излейте отгоре и разбъркайте добре. Сервирайте веднага или съхранявайте в хладилник до 2 часа.
източник : gimmesomeoven.com