Тази рецепта за запеканка с картофи, бекон и чедър може да изкуши абсолютно всеки. Категорично заставаме зад думите си и може да се обзаложим, че няма да има жена, мъж или дете, който да успее да устои на аромата и вкуса на тази запеканка с картофи. И ако има нещо по-хубаво от това да се представите като перфектна домакиня и кулинарен виртуоз пред близките си, то това е малката тайна, която ще остане за вас, свързана с лекотата и бързината на приготвянето. Ето защо, предложенията за обяд или вечеря, които се базират на формулата лесно + изключително вкусно са на особена почит при нас и в раздела с рецепти в сайта на LAZARA може да откриете изобилие от такива.
Рецепта за запеканка с картофи и чедър
Тази топла и вкусна запеканка с картофи е подходяща както за обяд, така и за вечеря, а също така за празнични или делнични дни, както и за всеки сезон през годината – общо взето, не ви трябва повод да се насладите на вкусното кремообразно и сочно ястие. Изберете продълговати и големи картофи, които не се стесняват рязко в краищата. Използвайте остър нож, за да ги разрежете лесно на тънки филийки. Ето и пълния списък с продуктите, които ще са ви нужни:
– 2 резена бекон – нарязан на кубчета
– 1/2 чаша лук, нарязан на тънки и дълги парчета
– 6-7 големи картофа
– 1/4 чаша масло
– 2/3 чаша брашно
– 1 1/3 чаша пълномаслено прясно мляко
– 1 чаша пилешки бульон
– 1 ч.л. диджонска горчица
– малко сос Уорчестър
– 1/2 ч.л. свежи листа от мащерка по желание
– 1 ч.л. фина морска сол
– прясно смлян черен пипер
– 100 гр. настъргано добре узряло сирене чедър
Начин на приготвяне на запеканка с картофи
- Загрейте фурната на 190 градуса. Подмажете дъното на правоъгълна тава, в която ще печете ястието.
- В тиган на средна температура на котлона запържете бекона, докато стане кафяв и хрупкав. Извадете го върху няколко листа кухненска ролка, за да се отцеди от мазнината.
- След това разтопете маслото в тиган на средна температура на котлона. Прибавете брашното и бъркайте за около 1 минута. Излейте бульона и млякото, разбъркайте и гответе, докато се получи гъста и гладка смес. Махнете от огъня и прибавете горчица, сос Уорчестър, мащерка, сол и черен пипер. Опитайте на вкус и при нужда добавете от недостигащата съставка. Покрийте тигана с капак и го оставете на страна.
- Изрежете краищата на картофите и ги нарежете на много тънки филийки. Подредете ги в тавата. Между тях поръсете лука и бекона. Поръсете със сол и черен пипер.
- Излейте приготвения сос равномерно отгоре. Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете за 45 минути и махнете фолиото. Поръсете с чедър и върнете във фурната и печете още 20-30 минути или докато картофите омекнат.
Добър апетит!