Дребните семена чиа са известни като суперхрана отдавна, но напоследък са много предпочитани и търсени. Ето защо ви предлагаме 3 рецепти с чиа, който съдържат много фибри, протеини, антиоксиданти и Омега-3 мастни киселини. Тези причини са достатъчни, за да опитате тези рецепти с чиа. Ако не знаете как да прибавите полезните семена към храната си, опитайте някои от тези варианти или измислете свои здравословни и креативни начини.
3 здравословни рецепти с чиа
Замразени гроздови зърна с йогурт и чиа
Очарователни и лесни за приготвяне, тези замразени гроздови зърна с йогурт и чиа са естествено сладки. Дръжте ги във фризера и ги извадете непосредствено преди сервиране. Ето как да си ги направите. Необходими продукти:
– 80 броя гроздови зърна – измити и подсушени
– Цедено мляко с ванилия
– 3 с.л. семена чиа
– Клечки за зъби
1. Забодете в средата на всяко зърно клечка за зъби от обратната страна на тази, където има дръжка. 2. Разбъркайте добре цеденото мляко така, че да няма никакви бучки в него.
3. Изсипете семената в малка купа.
4. Върху дъска за рязане сложете лист пергаментова хартия и я сложете във фризера.
5. Близо до фризера си организирайте малък работен кът. Вземете едно по едно гроздовите зърна и ги потопете до средата в йогурта, а след това и в семената. Готовите топчета оставяйте върху хартията, а когато обработите всички веднага ги сложете във фризера поне за 80 минути, за да не се разтече йогурта.
Лимонов дресинг с чиа
Ето един лесен начин да използвате чиа в менюто си. Подходящ е за овкусяване на почти всички салати. За да бъде още по полезен този лимонов дресинг, използвайте натурални подсладители вместо захар.
– 1/4 чаша студено пресован зехтин
– Сок от един голям лимон
– 1/2 ч.л. чиа
– 1 с.л. агаве сироп или стевия ( захар )
Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Използвайте дресинга пресен за овкусяване на салати.
Кокосов пудинг с чиа
Тази рецепта за кокосов пудинг с чиа включва 1/4 чаша кубчета от манго и тиквени семки, но може да поставите върху него други плодове и ядки, които обичате. Съставки за една порция:
– 1/4 чаша семена чиа
– 1 чаша кокосово мляко
– 1/2 с.л. мед
В малка купа или буркан смесете всички съставки и оствете в хладилника да престоят една нощ.
2. Извадете от хладилника и се уверете, че пудингът ви е гъст, а семената – набъбнали. Поръсете отгоре с ядки и парчета пресни плодове и се насадете веднага на десерта.