dj mascota

Мирослав Петков, познат като DJ Mascota, е един от най-добрите диджеи в България. Вече 17 години като DJ, Миро е изградил свой собствен стил и е натрупал голяма фен база. Много от вас със сигурност са присъствали на негово парти, тъй като Миро обикаля цялата страна, за да пуска своята музика, а като резидент на един от най-горещите клубове в страната позволява на публиката да купонясва до ранни зори, както в София, така и в Слънчев Бряг през лятото. Срещнахме се с DJ Mascota, няколко часа преди да се качи зад пулта. Отворен към всички наши любопитни въпроси, той ни изясни за музиката, която прави, клубната култура в България и други факти свързани с живота на един DJ.

Интервю с DJ Mascota

dj mascota
LZ: Какво прави един DJ добър?

– Много неща, според мен. Винаги съм казвал, че не само в диджейството, но и във всяка една друга професия, за да си добър трябва да имаш комплекс от много качества. Не трябва да си добър само технически, трябват и много, много други неща. Особено в България, за да станеш някакъв артист трябва да знаеш как да се държиш пред публика, да знаеш как да изглежда един твой флайер, как да се рекламираш, да си креативен, да си смел, дори и с малко бизнес нюх.

LZ: Значи ли това, че няма екип от хора, които стоят зад теб?

– На този етап, до момента не е е имал никакъв екип. Всичко съм си правил аз сам, до колкото е възможно, дори неща свързани с рекламата. Освен случаите, когато имам участие и пиарите на това събитие идват при мен искат интервю или търсят биография – това е различно! Но аз лично нямам PR, който да се грижи за това аз къде ще отида, как ще се представя, всичко идва от мен самия според това, което смятам за правилно.

LZ: Диджеите, можем ли да ги наречем модерните композитори? 

– Не съм се замислял над това. Но самата професия DJ стана много модерна. Лошото е, че малко се преекспонира, защото твърде много хора искат да бъдат диджеи, макар че в това няма лошо, но всеки ден откривам по един нов DJ/продуцент. Много смело! Няма лошо, обаче е много важна и самооценката, да знаеш дали е дошъл този етап, в който можеш да напишеш, че си DJ. От там нататък миксират се някакви парчета, пускат се в Интернет, слага се едно име и готово! По-голяма част от хората, които не следят сцената, влизат в Интернет, попадат на някакви имена и си казват  -„Кaкво е това?“. И може даже и да не достигнат до някой наистина добър и да заключат, че този стил музика не им харесва.

LZ: Все пак музиката, която правите много пъти липсва вокали и хората трябва да я почувстват и да я разберат, за да я харесат…

– Хубавото при нас е, че няма рамка за стил. Не свириш само джаз, само рок… При нас едно парче може да започне с джазов елемент, следващото да е с вокал, по-следващото без вокал, после с етно мотив и това е най-хубавото на клубната музика, че тя може да пречупи почти всеки стил през призмата на електронната музика и всеки да открие нещо за себе си.

LZ: А как влияе на самият теб музиката, която правиш?

– Обикновено ми влияе много…… зареждащо, като изключим това, че понякога и много натоварващо. И това е така, защото в рамките на един месец слушаме всеки един детайл хиляди пъти. Приключваме с него, оставяме го настрани и след доста време започва да ми харесва. Даже със сетовете е така. След време, чак започвам да ги оценявам правилно и дори да ги слушам по няколко пъти на ден J Може би донякъде това се дължи и на моята самокритичност.

LZ: Как влияе музиката, която създаваш на публиката ти?

– При мен, музиката, която правя първоначално ми е много трудно, да я пускам в клуба. Всеки иска да създаде нещо, и то вече да е хит, да пусне и всички да са горе. Обикновено не е точно така, защото ти не знаеш дали ще се хареса. А как точно влияе моята музика може да отговори самата публика. Все повече виждам вдигнати ръце и то точно на мои парчета, което е добър признак, че се харесват.

LZ: Има ли летни и зимни сетове?

– Има, има! Ето сега през пролетта излизат много парчета изцяло насочени към лятото. Защото повечето продуценти знаят, че топлото време влияе по друг начин на хората. Всеки търси малко по-свеж звук. Примерно, зимата можеш да сложиш в един сет малко по-тежки парчета. Докато лятото всички искат да има много вокали, да има китари, саксофони и т.н.

LZ: Твоите сетове не се пускат само от теб, май? Доста са популярни! Как го приемаш това?

– Май, май … много добре го приемам. Все пак точно с тази цел го правя, най-вече покрай тази линия на Bedroom. Колкото повече се въртят сетовете по медиите или заведенията на хората ще им е по-позната музиката и повече, ще се забавляват като идват в клубовете.

LZ: Много хора отиват на партита, за да може диджеят да им предостави нещо ново и очакват от него да научат за някое ново парче.

– Това е спор, който по принцип имам с много собственици на клубове. Те са мнение, че трябва да отида и да пусна нещо ново, защото хората това били очаквали от мен. Ако си мислите, че не съм го пробвал, грешите. Много пъти даже и аз съм си го мислел. Проблемът е, че аз като отида и им пусна нещо ново всички спират да танцуват, спират да се забавляват. Много по-лесно е да слушаш нещо, което знаеш и да реагираш на него. Това разбира се не означава, че пускам само стари и познати неща, по-скоро голяма част от вечерта е с такива парчета.

LZ: Има ли момент, в който се пренатоварваш от музиката? И кое е нещото, което те презарежда?

– Аз винаги съм живял с музиката. Като малък съм свирел на флейта седем години от 3-ти до 10-ти клас. После спрях, но пък продължих да слушам музика и да миксирам. Музиката много трудно може да ме отегчи. Това ми е начин на живот. Това правя по цял ден. Разсейвам се със спорт, най-вече.

LZ: Каква музика слушаш, когато спортуваш?

– Музика, не слушам, когато спортувам! Ще използвам един клиширан лаф „Най-хубавата музика за един диджей е тишината“. Даже си имам специални тапи, които напоследък използвам, които премахват излишния шум.

dj mascota

LZ: А как издържаш на обратния режим на живот?

– То моят не е много разклатен, да ви кажа. Преди повече беше. В последните няколко години работя само два пъти седмично – петък и събота. Умишлено съм решил така. Случва се и в месеци като декември или летните да е по-различно, защото са празници и са сезони, които са по-живи. През седмицата, иначе, си ставам в 10 часа, а си лягам в 2 и си имам някакъв нормален режим. А уикенда ми е като на повечето хора.

LZ: Как излизаш с приятелите си тогава? Излизаш ли по дискотеки? Ако те канят на рожден ден и е през уикенда, как ги съчетаваш нещата?

– Петък и събота трудно да изляза, защото съм на работа и трудно ми остават свободни. На някои рождени дни няма как да не отида, защото са ми приятели. Слагам си тапите (смее се), макар че аз с тези тапи чувам, те са професионални диджейски тапи, които просто обират вредните честоти на звука. Трудно е да отида някъде и да се забавлявам.

LZ: Според теб, как хората избират къде да ходят. Според самото заведение или според диджея, който пуска там? И имаш ли си фенове, които те следват навсякъде?

– Има да! Напоследък си имам доста групи. Някои от тях идват от град в град. Има от Русе, от Пловдив, от Дупница… Това е само част от хората, които идват заради мен. Има и друга част, която идват заради самият клуб, защото им е приятна обстановката.

LZ: А в кой град ти харесва най-много да пускаш? Има ли разлика в аудиторията?

– Честно ли? Има! Много голяма даже. С риск да обидя някого, мога да кажа, че в Бургас, дали защото хората са по-емоционални, дали заради морето и лятото, но тук много танцуват. Има и други градове, където хората се забавляват, има и в такива, в които много трудно. Не знам на какво се дължи. Винаги съм си задавал този въпрос. Може би, в някои градове през годините винаги е имало партита така се поддържа клубния дух. Повярвайте ми много е трудно да си диджей, да стоиш горe и да гледаш как хората не танцуват.

LZ: Mascota означава „талисман“. Какво трябва да означава това за феновете ти? Че си им музикалния талисман?

– (смее се) Това съм го разказвал и преди. Името не беше, кой знае колко символично подбрано. За да не съм DJ Миро, защото се оказа, че има и някакъв друг диджей със същото име, който се занимава с частни партита, от там реших, че трябва да имам псевдоним, с който хората да ме знаят. Всъщност в Испания, никой не използва думата като талисман, а го използват за домашен любимец. И това го разбрах чак след 2-3 години, след като си го бях избрал.

LZ: Имаш ли много абсурдни случки на работа?

– Лошото е, че в такива моменти винаги не се сещам за нещо забавно. След като си тръгна сигурно ще се сетя за 10 такива. Помня един път на морето, едно момче пред мен толкова се кефеше на музиката, че падна в басейна, даже. Не забеляза накъде се е насочил и влезе във водата с дънки, телефони, всичко. Между другото, от тогава вече покриват целият басейн. Има много по-забавни случки, но в момента, не се сещам.

LZ: Имаш ли си приятелка в момента? Ревнува ли те?

– Да, от две години вече, много сериозна. Ревнува, няма как да не ревнува! Тя на всяко парти е с мен и е хубаво, защото е филтър за хората, които искат да стигнат до мен. Защото много хора не разбират, че все пак съм на работа и идват и започват да ми споделят какво са правили през деня и т.н. Аз съм си много контактен човек и искам с всички да говоря и да се запознавам, обаче като пускам съм съсредоточен и мисля какво да пусна след това или миксирам.

LZ: Кой те е подкрепял най-много през годините?

– Мога да кажа, че това е Bedroom в лицето на собственика и целия екип. Разбира се има и други клубове, както и приятели, които винаги са вярвали в мен и са ме подкрепяли, но ще отнеме време да ги изброя. Иначе всичко друго съм си направил сам. Идеите, концепцията са си изцяло мои, както и реализирането.