Рубрики

На фокус: Емилия Белчева

emiliq belcheva

Емилия Белчева е експерт по красота и здраве вече повече от 10 години.  Тя е единственият за България международен лектор и треньор по ФейсБилдинг, а също така е и основател на  Здравна Академия Белчеви. Създател и обучаващ треньор по SEMMA.  Тя е единственият Beauty Coach за България. Занимава се с всичко това с цел да помогне на всеки, който иска да се промени и да стане по-здрав, по-красив и възможно най-добрата версия на себе си.  

Запознанството ми с Емилия Белчева бе на пръв поглед случайно, но аз отдавна не вярвам в случайностите. Съвсем скоро след това разбрах, че тя се е появила в живота ми в момент, в който аз съм била готова да възприема всичко онова, което разпространява увлекателно като знания. Външният й вид на момиче с естествена красота и отзивчиво отношение привлича моментално, но мъдростта в думите й и широките й познания в областта на здравето и красотата я превръщат в един наистина стойностен събеседник, с който времето преминава неусетно бързо. Не мога да скрия, че за мен беше истинско удоволствие да се заредя от енергията й и се стараех да „попивам“ всичко, което чуя, докато правихме това интервю. Ето какво сподели Емилия Белчева за читателите на LAZARA.bg:

LZ: Какво е SEMMA?

 – SEMMA е спорт, който аз измислих, след като се контузих от всички видове спортни дейности, които практикувах през годините и след двете ми раждания. Имах множество изкривявания, разширени вени и щети след бременностите. Трябваше да спра да тренирам, да прекарвам много часове в рехабилитация и да нямам време за семейството си. Затова избрах да съчетая изправителната гимнастика със спининг и две методики на дишане, вписани в рекордите на Гинес. Така в рамките на 4 часа на седмица излекувах сколиозата, заличих целулита, премахнах разширените вени и изправих стойката си. Повиших енергията си, подобрих си паметта и си изчистих кожата. Изчезнаха ми паник атаките. Аз имам генно-закодирани заболявания, които при мен се изразяваха в нервни пристъпи, паник атаки и задушаване (астма). С тренировката и те изчезнаха. Благодарение на насищането с кислород и изправянето на стойката се понижава метаболитната възраст. За 16 тренировки се намаляват 21 години.

emiliq belcheva

LZ: Какво е метаболитна възраст?

 – Това е възрастта, на която функционират тъканите и органите в човешкото тяло. Например, аз съм на 30 години и имам две деца. Моята метаболитна възраст е 14 години. 12-14 е минимумът за развит индивид. Когато водя обучения в страната и в чужбина е много стряскащо, когато измервам млади жени на по 20 години и виждам, че възрастта на тялото им е 53. Средната продължителност на женския живот е 66 години. Реално животът им тепърва започва, а тялото им смята, че е към своя край.

LZ: От какво се влияе метаболитната възраст?

 – От начина ни на живот. Това включва: кога си лягаме, какво ядем, на каква светлина стоим, колко и каква вода пием, какви навици имаме, каква козметика използваме (от пастата за зъби до спиралата за мигли), от екологията и дори каква материя дрехи носим. Всичко това причинява отделяне на стресови хормони. Днес думата „стрес“ е малко недоразбрана. За тялото ни стрес е изкуствената материя, допираща се до кожата, канцерогенният SLS в пастата за миене на зъбите или в слънцезащитния крем на детето, в синята светлина от мигащата лампичка на телефона до леглото. Стресът е също така изразходване на много енергия за обработване на храната, която не ни дава стойност.

Представи си, че тялото има 100 единици енергия за деня. От нас зависи дали ще ги използваме за регенерация на тялото и удължаване на живота. Или за борба с вредния начин на живот и свободните радикали. В първия случай, сваляме матаболитна възраст, във втория – качваме. Аз, например, цял живот съм тренирала за красиво тяло и релеф. Винаги съм била с малко енергия и си намирах много недостатъци. Днес тренирам за сваляне на метаболитна възраст и благодарение на това съм концентрирана, имам неизчерпаема енергия и реално наистина се чувствам като на 14. Преди тренирах около 40 часа седмично, имах паласки и ограничавах храната си. Сега тренирам до 5 часа в седмицата, изключила съм само три неща от менюто си и съм в най-добрата си форма. Чувствам се перфектно. Преди живеех, за да тренирам, а сега чрез тренировката SEMMA променям ежедневните си навици, за да направя по-качествен живота си.

emiliq belcheva

LZ: В последните години много се коментира влиянието на свободните радикали. Можеш ли да допълниш нещо за тях, различно от общата информация?

 – Обичам да давам нагледни примери, защото така е по-разбираемо и лесно се запомня. Представи си един надут балон и в него – два по-малки. Единият малък балон е твоето ДНК, а другият е „заводът“ ти за енергия. Между тях има множество остри плюсчета, които панически се блъскат във всичко. Вместо да се произвежда енергия за регенерация, в него всички ресурси се пренасочват за успокояване на плюсовете. Регенерацията спира. Започва изкуствено състаряване на клетката. Въпрос на време е плюсовете да спукат стената на ДНК-то. Веднъж променено, тялото разпознава, че това не е негова клетка. В добрия случай тя бива унищожена и изхвърлена. В лошия – мутацията се разпространява. 

Тялото има способността само да се регенерира. Ние сме тези, които му пречим. Това, което неутрализира свободните радикали е отрицателният заряд. Можем да си го набавим чрез сурова храна. След термична обработка, отрицателният заряд се превръща в положителен.

LZ: Как храната влияе на настроението ни?

 – Храната определя какви хормони се отделят в тялото ни, а хормоните определят какви сме ние. В зависимост от метаболитния тип на човека, една храна би могла да влияе прекрасно на един, но неблагоприятно на друг. Например, ако голямата ми дъщеря яде мазна храна й се доспива, става сърдита и крива, говори „на въпреки“ и е раздразнителна. Ако, обаче, това бъде изядено от малката, тя ще бъде продуктивна, усмихната, изпълнена с много енергия и концентрация.

Много пъти сме работили с проблемни деца, които са агресивни и имат слаб успех в училище. Само с леки корекции в храната, в рамките на месец те се превръщаха в усмихнати отличници. И за да ти го докажа, ще ти дам три жокера: ако ти се яде сирене, маслини или нещо солено, значи имаш дефицит на микроелементи. Започни да солиш със сива, едра, мазна морска сол. Ако ти се яде кашкавал или имаш нужда да консумираш мляко, на тялото ти му липсват мазнини и протеин. И трето, ако се чувстваш нервна, тъжна, гушка ти се (както повечето жени преди цикъл), хапни нещо по-мазно и протеиново, и ще видиш как ще се превърнеш в най-щастливия човек на света.

Всяко нещо ни се яде с причина, но паради факта, че готовите хранителни продукти са прекалено овкусени, рецепторите ни се объркват. По кожата и по емоциите ни личи къде бъркаме в храненето.

emiliq belcheva

LZ: Спомена, че си изключила от менюто си три определени продукта. Кои са те?

 – Това са трите продукта, които причиняват целулит, отоци, състаряване и преди всичко качват метаболитната възраст. Проблемът не е в това, че ще се събудим с торбички под очите, а че всеки път, когато ги имаме, отича цялото ни тяло, включително мозъкът. Отоците основно са от: бяла захар, бяла сол, млечни продукти и бяло брашно, но солта реално я замених с полезна и то не с хималайска, а със сива едра и мазна морска сол. Тя ни дава нужните микроелементи, а останалите видове сол ги извличат. От друга страна захарта разпада колагеновите влакна. Това може да се види по бръчките на лицето. Колагенът е наш градивен елемент, който е във всичките ни тъкани, кости и органи. Затова бръчката е най-малкия ни проблем, но е достатъчна индикация, за да разберем, че трябва да направим нещо и да предотвратим нещата.

Именно с цел да повишавам знанието на хората започнах да правя Мастъркласове и Обучения в различни градове. Осъзнах, че хората имат желание за промяна, но нямат нужната информация. Гледаме на навиците и храната като на нещо рутинно, което няма особено голямо значение, а реално именно от тях зависи качеството на живота ни, какво чувстваме и как изглеждаме.

LZ: Разбрах, че през юли ще свалиш метаболитната възраст с 20 години на 40 души в рамките на 8 дни…

 – Добра си! Обявихме го едва преди 2 седмици. Да, така е. Наистина съм си поставила за цел в периода от 22 до 29 юли да върна живота на 40 души. Поканила съм различни ментори от страната и чужбина, които да ми помогнат с това. По време на този ритрийт, който нарекохме „Вдигни качеството си на живот„, всеки ден ще имаме тренировка по изправителна гимнастика SEMMA, един час самомасаж и един час ФейсБилдинг. Целта е да отпуснем пренатегнатите мускули и да стегнем атрофиралите. Ще се проверят метаболитните типове на всички и за 8 дни ще им превърнем правилното комбиниране на храните в навик. Ще практикуваме методики за дишане с цел пълна регенерация. Храната, която ще се консумира, ще е изцяло био производство, а мястото, в което ще отседнем, е вписано в челната 10-ка на препоръчаните от „Таймс“. И тренировките, и лекциите са изцяло практически насочени. Целта ни не е просто да свалим метаболитената възраст, а да изградим правилните навици у присъстващите, които да се научат как да я задържат. 

Това е моя мечта от 5 години насам – да предам всичко онова, което знам на много хора и дори в момента, докато ти го разказвам, настръхвам цялата. Изненадващо е как само за 2 седмици вече половината места са заети и сега вече разбрах, че хората имат желание за промяна и това ме мотивира още повече.