rusana toncheva

Месец март носи предчувствие за пролет, желание за ново начало, мечтание за младост и очакване за пробуждане. Млада, амбициозна, целеустремена и по детски чиста е и Русана Тончева от Бургас, която е нашето Момиче на месец март. За нея може да се каже, че дължината на краката й се конкурира успешно с ширината на интелекта й. Тя е една забележителна симбиоза между визия на модел и интелект на учен, която е удоволствие да се види и опознае.

Помня първия път, когато я видях на тренировките по SEMMA при Емилия Белчева, които и двете посещаваме – с прекрасна дълга коса, скромно поведение и очарователна усмивка. Обожаваше да си играе с децата на Ема, да им чете приказка, да ги люлее на хамаците и да ги гъделичка, а всичко това създаваше една магична обстановка от искрен смях и чиста енергия в залата. Започнеше ли тренировката обаче, това дете с децата се превръщаше в сериозна и мотивирана млада дама, която се стараеше да изпълнява всяко движение прецизно и точно. Сякаш пред очите ми само за няколко месеца тя разцъфтя и женственото взе превес над детското в нея. Когато разбрах, че зад физическата и душевната й красота стоят солидни познания по математика, физика, астрономия, медали от състезания, творчески хобита и целенасочено активен и здравословен начин на живот, симпатиите ми към нея се увеличиха неимоверно. Сигурна съм, че и на вас ще ви бъде интересно да опознаете по-отблизо Русана Тончева, която за мен е един чудесен пример за подражание на младото поколение.

rusana toncheva

LZ: Пролетта наближава. Какво усещане ти носи това?

– Идването на пролетта ми носи прекрасно усещане. Всичката красота, която разцъфва пред очите ми, ме кара и самата аз да се чувствам по-красива. Всички тези цветове и пейзажи, на които сме свидетели през пролетта, са просто невероятни и носят със себе си онова топло и прекрасно усещане на пролет.

LZ: Обичаш да спортуваш и да си в планината. Запланува ли вече посещаването на нови дестинации?

– Да разбира се, запланувана съм го. Ще открия планинския сезон в средата на Април на Амбарица. На Нова година с майка ми си казахме, че всеки месец ще ходим поне 3 пъти на планина и надявам се този наш план да се осъществи, тъй като там се чувствам просто страхотно.

rusana toncheva

LZ: Ходиш на състезания по математика, интересуваш се от физика и от астрономия. Изучаването на астрофизика влиза ли в бъдещите ти планове?

– Засега още не съм напълно сигурна, тъй като още не съм я изучавала, поради факта, че нямам нужните познания. В бъдеще обаче смятам да се задълбоча в нея, защото дори сега, когато нямам голяма представа от самата наука, ми е много интересна.

LZ: Обичаш да се занимаваш с Web дизайн, а от скоро и с програмиране. Какво породи интереса ти?

– Интереса ми по компютрите е още от начална възраст и се дължи най-вече на началната ми учителка Милена Петкова. В училище имахме клуб по информационни технологии по проект „Успех“ и още тогава започнах да ходя на национални състезания по информационни технологии. След като влязох в ППМГ се записах на школа, защото просто чух думата „компютри“ и така започна и страстта ми по web дизайна, благодарениe на която съм печелила челни места на национални състезания. А сега започнахме да изучаваме в училище и програмиране, което отново ми стана интересно. За мен компютрите са бъдещето на нашата нация и нещо постоянно ме дърпа към тях.

LZ: Покрай многото си училищни ангажименти си занемарила артистичната си част и нямаш достатъчно време за рисуване. Липсва ли ти това да изразяваш себе си върху платното?

 – Да, определено ми липсва. Преди да вляза в математическата гимназия ходех постоянно на конкурси по рисуване и ги печелих. Освен това не само рисувах, а и правих най-различни артистични изделия. Но, когато влязох в ППМГ и времето не ми стигаше. В последно време обаче отново опитвам да си възвърна тази моя страст, но наистина не е лесно.

rusana toncheva

LZ: Фотографията е новото ти хоби. Имаш ли желание да я развиеш в нещо повече от това?

 –  Запалих се по фотографията още през лятото след четвърти клас. Имам желание да продължа с нея, да снимам хора и пейзажи, и един ден това да се превърне в платено мое хоби. Когато държа моя фотоапарат в ръцете си, не ми трябва нищо друго, тогава сме само аз и той пред целия широк свят. Заедно ние запазваме най-впечатляващите моменти, на които сме били свидетели и обръщаме внимание на малките неща, които повечето хора пренебрегват.

LZ: Как обичаш да разпускаш и да прекарваш свободното си време?

 – През свободното си време обичам да съм навън с моите истински приятели, да се смеем и да разпускаме заедно.

LZ: Какво са за теб приятелите?

 – Истинските приятели за мен са тези, на които мога да се опра в труден за мен момент, да можем да плачем, но и да се смеем заедно. Те ме защитават, застават зад гърба ми, когато имам нужда. Животът ми без моите истински приятели не е живот, който бих живяла.

rusana toncheva

LZ: Как поддържаш добрата си форма?

 – Спазвам режим на хранене – не ям захар, млечни продукти, бяло брашно и вкъщи готвим само с морска едра сол. Освен това спортувам постоянно. Ако не съм възпрепятствана от училище, ходя на SEMMA – спининг с изправителна гимнастика, поне четири пъти в седмицата. Ако не мога да отида, а времето не е студено, ходя да бягам рано сутрин по изгрев. През пролетта, есента и лятото ходя на планина. Доста често излизам да карам колело и да се разхождам. Освен за здраве и добра фигура, аз правя всичко това най-вече, защото се чувствам по-заредена, по-спокойна и по-щастлива.

LZ: Имаш ли отношение към модата?

 – Не съм от момичетата, които стоят цял ден пред огледалото и се гримират, за да слязат до магазина, но все пак се старая да изглеждам прилично. Понякога просто искам да си навлека широкия суитчър и никой да не ме занимава, а понякога искам да се облека официално. Повечето време през лятото нося тениска с къси гащи, защото просто така се чувствам удобно и в същото време – красива. Обикновено се обличам спортно-елегантно. През студените месеци слагам дънки и блуза, а рокля обличам само за по-официални случаи.

LZ: Суетна ли си?

 – По принцип съм доста самокритична и рядко се харесвам как изглеждам и какво постигам. Мнението на хората, което си съставят за мен е важно само, ако и самите хора са ми важни. Не се старая да впечатлявам хора, които не са ми ценни. Затова не се смятам за суетна.

LZ: Колко време ти отнема да събереш всичко необходимо в куфара за път?

 – Ако някой ми каже „Отиваме (няма особено значение къде) и ако не тръгнем до 2 минути ще изтървем полета“ бих си сложила фотоапарата на врата, бих се обула и излязла през вратата. Като цяло за нормално пътешествия си оправям багажа (зависи за къде) за около 15 минути, защото слагам само най-обикновените и нужни неща.

rusana toncheva

LZ: Кое е мястото, на което се чувстваш най-добре?

 -Това е интересен въпрос. Може би нямам такова място, защото за мен не е дотолкова важно къде съм, а с кого съм. Но най-вероятно, ако съм само аз на някое място, бих казала някой висок връх, от който се отправя великолепна гледка. Просто, когато сме само аз и планината, изпитвам чувство, което не мога да опиша с думи.

LZ: С какво се справяш трудно?

– Справям се трудно с това да балансирам между всичките си школи и състезания, защото още не мога да реша към какво точно да се насоча. Освен това, все пак аз съм тийнейджърка и от всичкото ми това учене трудно балансирам между него, моите приятели и семейството.

LZ: За какво мечтаеш?

– Мечтая за много неща, включително най-базовите като мир и здраве. Една моя мечта е един ден да направя научно откритие, което да промени света. Може би звучи малко преувеличено, но наистина това е моя мечта от съвсем малка.

rusana toncheva

LZ: Ако беше герой от приказките, кой би била и защо?

 – Ако бях приказен герой, бих искала да бъда Пипи Дългото Чорапче. Това беше моята любима книга от съвсем малка. Пипи е силно, забавно, умнo момиче, което никога не се предава, затова бих искала да приличам на нея.

LZ: Как си се представяш след 5 години?

 – Не знам какво точно ще съм решила да правя с живота си тогава. Но поне сега се виждам или по-скоро се надявам, да съм в някои престижен университет и да изучавам това, което съм си избрала като специалност, с желание.

LZ: Какво ще пожелаеш на себе си и на читателите на Lazara.bg?

 – На себе си и на читателите на Lazara.bg пожелавам една усмихната и пълна с невероятни приключения пролет.

rusana toncheva