готови ли сте за бебе

Правенето на малък наследник, носещ вашите страхотни гени е наистина забавно, но готови ли сте за бебе? Това очарователно мъниче ще бъде ваша отговорност завинаги и тя или той ще внесе много промени в живота ви. Но как да разберете, дали вече искате да станете родители и сте подготвени за този нов етап от живота си? На помощ идват четирима експерти – психолог, терапевт, се*солог и клиничен социален работник. Ето кои според тях са въпросите, на които всяка двойка трябва да си отговори, преди да вземе решението да увеличи членовете на семейството си.

Разберете готови ли сте за бебе

1. Мислили ли сме какво ще правим с бебето, освен това колко сладко ще бъде то?

Бебетата са невероятни, но изискват план. Много планове, всъщност. Разговори относно безопасността и грижите,  хобитата, от които ще се откажете ( няма да имате никакво свободно време, а дори и да намерите, ще искате да го прекарате в сън, повярвайте), къде ще спи мъничето ви и кой ще се занимава с домакинската работа са неща, върху които трябва да помислите, още преди да започнете с опитите да забременеете. Според проучванията, двойките, който се подготвят предварително за предстоящите промени, се справят много по-добре, след като бебето се роди.

2. Знаем ли какви родители искаме да бъдем?

Харесва ли ви да имате стриктни родители, които ви тласкат към постигане на успехи? Или ви допада повече да бъдете готината майка, която го дава в по-безгрижен стил  и не е типичния модел за родител? Говорете относно това каква роля ще играе всеки от вас в родителството и стигнете до някакво ниво на съгласие.

3. Как ще завършват споровете ни?

Дали вашата аргументация ще остане отвяна от затръшването на вратата и крясъците? Или ще решавате нещата лесно и без излишно напрежение? От сега нататък, ще трябва да намерите начин за потушаване на подобни нокдаун битки, преди да се появи бебето. Споровете на висок глас не трябва да стават в присъствието на детето ви, още по-недопустимо, докато е все още малко, страхливо бебе.

 4. Смеем ли се много?

Добре, защото понякога, просто докато сменяш пелена и е 3:00 часа сутринта, а безкрайният плач на бебето ви държи и двамата будни, смехът може да се окаже единственото нещо, което да ви помогне да преминете през изпитанието.

5. Как се справяме финансово?

Цифрата при всеки е различна, за да се почувства готов за бебе, но вие трябва да гледате като цяло върху общите доходи. Отглеждането на малкото съкровище отнема повече средства, отколкото предполагате. Ето защо и двамата трябва да имате мека финансова възглавница, на която да се подпрете.

6. И двамата ли искаме бебе?

Това не е едно от нещата, за което единия може да е полу-съгласен и може да вземе окончателно решение по-късно. И двамата трябва категорично да искате със сигурност да станете родители и не трябва да предприемате нищо, преди да сте напълно убедени в намерението си.

7. И двамата ли сме наясно с радикалните промени в се*суалния ни живот?

За съжаление, по-малкото се*с след появата на бебето е факт и е биологично необходим. Преживейте го сега и се уверете, че и двамата сте наясно и сте съгласни с това. Гушкането и миризмата на новороденото ще си струва жертвата.