Семейство

Бебе на 8 месеца – поведение и отглеждане

bebe na 8 meseca

bebe na 8 meseca

Вашето бебе на 8 месеца вероятно се придвижва с голямо задоволство самостоятелно из помещенията, докато пълзи. Това е първият метод, чрез който малкото човече самичко обикаля и достига желаните места. Всички варианти на пълзенето и подготовката за него укрепват мускулите, които скоро ще вземат участие за прохождането на детето ви. Какъвто и начин на придвижване на използва мъничето е повече от очарователно да наблюдавате как решава проблема с преместването си наоколо.

Бебе на 8 месеца – развитие, поведение и отглеждане

Мъничето ви вероятно може да се изправя и да се задържи в изправена позиция, докато се държи за ниска и стабилна мебел. Някои родители поставят децата си в проходилки на тази възраст, но това не е много добра идея. От една страна те не са безопасни, а от друга и педиатрите не ги препоръчват. Този период е изпълнен с много падания и удари на детенцето. Това е неизменна част от детството и понякога сърцето ви може да прескочи един-два удара от уплаха, но за съжаление този етап няма как да се прескочи. Опитайте се да гледате положително на това като начин, по който вашето бебе на 8 месеца опознава заобикалящата го среда и открива границите си. Ограничете до минимум опасностите в дома си и го обезопасете добре.

Мъничето опознава всички предмети като ги разтърсва, изпуска, хвърля, гризе или удря един в друг. Предметите със специфични функции, като телефона, например, са много очарователни за мъничето. Ако не може да го задържи до ухото си му покажете как да го направи и се престорете, че провеждате разговор. През следващите няколко месеца, то ще започне да използва обектите за предвидените им цели – да реше на косата си, да пие от чаша, да  бръщолеви по бебешкия си телефон и т.н. Обърнете внимание, когато започне да сочи или да търси с поглед към правилната картина, когато я назовете – особено ако е нещо познато или любимо на мъничето. То започва да разбира все повече, за това не спирайте да му говорите.

Изберете подходящите бебешки игри за възрастта му, за да може да го стимулирате и забавлявате. За него може да бъде интересно сега само да хвърля разни неща, които вие да вдигате и то отново да хвърля – не, защото иска да ви побърка, а защото намира този спектакъл за интересен и иска да го гледа отново и отново. Зрението на вашето бебе на 8 месеца сега е почти като на възрастен по своята ясното и възприятие за  дълбочина. Въпреки, че зрението с малък обсег на вашето бебе все още е най-добро, зрението му на далечни разстояния е достатъчно добро, за да разпознае хора и предмети от другия край на стаята. То може лесно да използвате пръстите си, за да рови парче храна и да я държи в затворен юмрук.  Научило се е да отваря ръката си, да изпуска и да хвърля предмети с по-голяма точност. Освен това намира за забавно да закача с пръсти разни неща или да ги пъха в малки дупки.

Детето ви изпитва страх към непознатите неща. Дори такива, които преди не са го притеснявали, като звънеца на вратата, например, или съскащият чайник, сега може да го притеснят. В такива случаи, най-важното, което може да направите като родител е да го успокоите и да го утешите. Кажете му, че сте до него и няма нищо страшно, че то е добре – една прегръдка и мили думи с усмивка може да са точно  това, от което се нуждае.

Може да поставите вашето  бебе на 8 месеца на гърне. В началото трябва да го придържате на него, но ще отнеме известно време, докато разбере какво да прави на него. От вас зависи да му обясните и да го окуражите. Слагайте го на него преди и след сън, а когато се изходи в него, веднага го похвалете и му покажете че това именно се иска от него.

Теглото при момченцата на тази възраст достига 8,800 кг./ + – 1,0кг./ , а при момиченцата – 8,350 кг./+ – 1,0кг./. Ръстът при момченцата е около 72 см./+ – 3 /, а при момиченцата – 71 см./+ – 3/. Новата храна, която се въвежда в захранването на бебето е попара. То се храни през 3 часа до 5 пъти дневно.

Възпитанието на детето ви трябва да започне още от началото на неговия живот. Това е много важно и може да го приложите на този етап чрез въвеждане на постоянен режим на хранене, разходки и сън. Отделяйте време за чести занимания с него през периодите на бодърстване. Бъдете нежна и търпелива с реакцията си към неговия плач и задоволяване на потребностите му.

Не забравяйте, че всяко едно бебе е индивидуално и преминава с различно темпо през етапите от физическото си развитие. Това са само насоки относно потенциала на нещата, които вашето мъниче ще започне да прави – ако не веднага, то съвсем скоро.

Inline
Inline