възпитание на дете на 4 години

Относно принципите за възпитание на дете на 4 години няма шаблон, по който да се действа. Всъщност, ако едва сега започвате да обръщате внимание на това, значи сте закъснели с 4 години. Защото този процес трябва да започне веднага, след като бебето ви се роди. Това е дълъг и непрестанен труд, който няма почивен ден, но цялата инвестиция на време и внимание си заслужава усилията. Да не забравяме и че децата са кармата на родителите и че не ние учим тях, а те нас. Но това е друга тема, в която няма да навлизаме сега.

Правилно възпитание на дете на 4 години

Нека да направим уточнението, че всяко едно дете е индивидуално и има свой характер, интереси и предпочитания. Ето защо, няма как да сложим всички 4 годишни под един знаменател. Всичко, което може да направите за детето си е да му отделяте внимание и да го насърчавате да стимулира познанията и физическата си активност. Това е подходящото отношение към всяко едно дете, независимо на каква възраст е то.  И ако въздишате по игрите от 90-те на стражари и апаши, и на скачането на ластик, трябва да осъзнавате, че децата на ХХI век са ново поколение, което трябва да може да борави с технологии и да разбира и говори английски език. Разбира се, това по никакъв начин не трябва да изключва игрите с връстници на безопасно място. На тази възраст вашето дете на 4 години спокойно може да научи както да разпознава буквите от азбуката, така и лесни думи от чужд език. Може да работи с таблет и да си пуска клипчета в YouTube. Покажете му как да го прави и отделете всеки ден по няколко минути, за да го изпитвате. Ще се изненадате колко бързо възприема и запомня с лекота неща, който ще му бъдат полезни за в бъдеще. Осигурете му безопасна домашна среда и помагала, които да развиват креативността, въображението и интелекта му.

Учете детето си на самостоятелност. По този начин ще имате малко повече спокойствие, че когато остане само, ще може да се погрижи за нуждите си. Изграждайте самочувствие и увереност в собствените възможности. Учете го да се храни правилно. Когато искате от него да направи нещо му обяснете причината. Нека да е наясно с последствията и да може да разсъждава.

Дисциплината е от голямо значение както за малчуганите, така и за родителите им. Децата имат нужда от граници, а майките и татковците – от ред и баланс. Излишно е да споменавам, че наследниците преобръщат целия свят на родителите си от момента, в който се появят, но всичко това може да бъде хармонично, забавно, поучително и интересно, ако се подходи правилно. В опита си да наложите контрол над децата, внимавайте за собственото си поведение и никога не забравяйте, че вие сте в ролята на модел за подражание. Личният ви пример е много важен. Освен това, не критикувайте и не крещете на хлапето си пред негови приятели. По този начин подронвате авторитета и самочувствието му, а от това то не се нуждае. Във ваше лице то трябва да вижда своя герой и защитник, а не враг. Всичко, което не е опасно за живота и здравето му, може да дискутирате, след като го извикате на саме. Освен това високият тон се чува много по-трудно от децата, защото предизвиква в тях страх и стрес, които пречат да осмислят изказаните думи. От друга страна, спокойният, равен тон, с който може да обясните на достъпен за малчугана език това, което искате да разбере, може да свърши чудеса.

Докато търсите начини за възпитание на дете на 4 години, имайте в предвид, че на тази възраст физически и интелектуално то продължава да опознава света. Разберете неговата гледна точка, за да може да общувате и комуникирате по-лесно. Така ще постигнете напредък и с възпитанието. Неговото откривателство е част от интереса му към непознатото. Важно е да възпитавате желание за споделяне на преживяванията, които го вълнуват и се случват всекидневно. Възможно е на тази възраст наследника ви да започне да се страхува от тъмното и от непознати. Интереса към околната среда се повишава и малчуганите изявяват желание да бъдат съпричастни към определени дейности. Потребността от разбиране и внимание също се засилва. Те вече имат мнение и искат то да бъде зачитано. Четиригодишните деца са енергични и искат да опитват да правят всичко. Те проявяват интерес към физическия свят. Дъждът, луната, бурята, силните шумове, морските вълни и снега повдигат въпроси и представляват интерес. Малко по малко осъзнават самостоятелната си позиция и в обществото и правата си, но в безсилието си да ги наложат на околните може да проявят физическа агресия. След като минат възрастта на четири и половина години, интересът на малчуганите към връстниците и по-възрастните от тях се засилва. Това е подходящ момент да ги насочите как да общуват правилно, да говорят възпитано и да странят от непознати, който търсят контакт с тях.

Ключов елемент от възпитаването на малките деца е неприемливото им поведение, когато започнат да плачат, да се тръшкат и да настояват за нещо. Най-добре би било да сте туширали нещата още в зародиш при първите опити на малките манипулатори. Ако по някаква основателна причина сте отказали да изпълните желанието му, а след това поддадете, по този начин правите две грешки. Първо, оставяте контрола и манипулацията в малките му ръце и губите лидерска позиция и второ, учите го да не ви уважава и да разбира, че ако се тръшка, прави сцени и реве, ще получи всичко, което иска. И ако не успеете да го накарате да ви уважава и да зачита думите ви на 4, то и на 14 няма да постигнете особен резултат.

Друго интересно нещо, което може да забележите при вашето 4-годишно дете е силната романтична привързаност, която му помага да израсне духовно и да добие здрави чувства към противоположния пол – момченцата стават романтично настроени към майките си, а момичетата — към бащите си.  Разбира се, като усеща любовта към майка си,  малкото момче на 3, 4 или 5 години осъзнава, че тя вече принадлежи на баща му. Това вътрешно започва да го дразни, независимо от голямата преданост и възхищение, което изпитва към баща си. Когато малкото момиченце се развива правилно, то по същия начин се привързва към баща си и изпитва собственически чувства към него. След 6-та година това постепенно намалява.

Ако забележите, че малкият ви наследник започва да използва лъжи, поговорете с него. Ако го прави често, това означава че е много потиснат от нещо. Обяснете му, че това не е хубаво и разберете причината за поведението му. В началото може само да не осъзнава какво го тревожи, а дори и да знае, може да не го каже веднага.

Обичайте безрезервно вашето дете и му давайте цялата обич и подкрепа, която му е нужна, за да расте щастливо и уверено! По тизи начин ще имате силна връзка и ще се справяте с възпитанието му много по-лесно.