Съобразени с хранителния режим за разделно хранене рецепти са специално съобразени с него. Подбрали сме десет лесни предложения с кратки инструкции за приготвяне, които ще допаднат на всеки вкус. Има ястия с месо, както и постни зеленчукови предястия. Ще успеете да се храните разнообразно, без да нарушавате правилото за разделянето на храната в няколко различни групи и съчетаването им по определен начин.
Рецепти за разделно хранене
Пълнени картофи по родопски – продукти и начин на приготвяне
- 10-15 средно големи картофа
- 3-4 сварени моркови, нарязани на ситно
- 3-4 кисели краставички, нарязани на ситно
- 1 глава лук
- 10 розички сварено броколи
- 150 гр. зеленчуков или пилешки бульон
- магданоз
- сол и подправки на вкус
- соев сос
За тази рецепта за разделно хранене картофите се измиват добре, нареждат се в тавичка и се изпичат с обелките. От време на време се обръщат, за да се изпекат равномерно. Лукът се изпържва в маслото, залива се с бульона и се овкусява със солта и подправките. Сосът се сваля от котлона и се оставя на страна. На картофите се изрязват капаци по дължина. Издълбава се сърцевината им и се смачква с вилица. Смесва със овкусените със соев сос зеленчуци. С тази смес се пълнят издълбаните картофи, поставят им се капачетата и се запичат във фурната за кратко. Ястието се поднася с прясна салата.
Печени зеленчуци по италиански – продукти и начин на приготвяне
- един патладжан,
- 2-3 тиквички,
- 1-2 зелени чушки
- 1-2 червени чушки
- 1 глава ситно нарязан лук
- няколко гъби
- сух босилек
- риган
- сол на вкус
Патладжаните и тиквичките се нарязват на не много тънки филийки, а гъбите на половинки. Нарязаните зеленчуци се пекат във фурната, докато омекнат. След това се нарязват на тънки лентички и се слагат в купа. Добавя се и лука. Обилно се поръсва със сух босилек, риган, малко сол, зехтин и оцет. Разбърква се добре и се консумира.
Печени чушки с пюре от патаджани – продукти и начин на приготвяне
- 8 прави чушки
- 2 патладжана – опечени и обелени
- 5-6 скилидки чесън – обелени и счукани
- 3 с.л. оцет
- 3 с.л олио
- сол на вкус
Чушките се опичат, обелват и посоляват равномерно от всички страни. Патладжаните се смилат и към тях се прибавя чесъна. Добавят се още олиото, оцетът и солта. С тази смес се пълнят чушките, след което се нареждат в чиния, като между тях се слагат кръгчета червени домати. Поръсват се със ситно нарязан магданоз преди сервиране.
Макарони със зеленчуци – продукти и начин на приготвяне
- 250 гр. тиквички
- 250 гр. моркови
- 250 гр. праз
- 4 с.л. масло
- 250 гр. зелени плоски макарони – сварени
- 300 мл. заквасена сметана или майонеза
- 2 скилидки чесън – пресован
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
За тази рецепта за разделно хранене празът се нарязва на колелца, морковите и тиквичките се настъргват на едро. Запържват се в 2 с.л. масло за около 5 минути. Прибавя се чесъна към тях и се бърка за още 5 минути Зеленчуците се смесват с макароните, овкусяват се със сол и черен пипер. След това се изсипват в намазана с масло тава. Разпределят се равномерно и отгоре се заливат със сметанa. Пекат се 25 минути на 160 градуса.
Картофи с чеснов сос – продукти и начин на приготвяне
- 8 едри картофа
- 3 скилидки чесън
- 100 гр. сметана
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 1 с.л майорана
Картофите се измиват добре и се сваряват без да се белят. Приготвя се чеснов сос от смесена една изчистена и пресована скилидка чесън, сметана и сол. Картофите се прецеждат и се разрязват се на половини. Парчетата леко се издълбават и се пълнят с по 4 ч.л. от чесновия сос. След това се увиват в алуминиево фолио и се пекат 10 минути във фурната на слаб огън. Изваждат се от фолиото и се поръсват с черен пипер, сол и майорана.
Пиле с чеснов сос – продукти и начин на приготвяне
- 1 бр. пиле
- 100 гр домати
- 100 гр стар лук кромид
- 5-6 скилидки стар чесън
- 2 лимона
- 75 мл бяло вино
- сол
- черен пипер
За тази рецепта за разделно хранене загрейте олиото, след което обелете кожата на пилето и го нарежете на порции. Поръсете го със сол и черен пипер и изпържете парчетата до зачервяване. Нарежете на ситно лука, чесъна и доматите и ги запържете за 5-6 минути. Сипете виното и оставете да поври докато се сгъсти, като бъркате непрекъснато. Залейте пилето с получената смес. Сервирайте ястието със зелена салата и нарязани резенчета лимон.
Зеленчуци с бял сос – продукти и начин на приготвяне
- една глава броколи и/или карфиол
- 6-7 картофа
- 5-6 моркова
- гъби
- лук или чесън
- 1 кубче гъбен бульон, разтворен в гореща вода
- малко брашно
- сол
- зехтин
- подправки – розмарин, копър
Всички зеленчуци без броколито се запичат със зехтин, малко вода и подправки. Накрая, когато изглеждат достатъчно омекнали се слага и броколито и се пече още 3-4 минути. Междувременно се запържват 2-3 лъжици брашно в малко зехтин или масло, към които се добавя бульона. Бърка се до получаване на бял сос, към който може допълнително да се овкуси и с подправки по желание. Зеленчуците се заливат със соса или сосът се поднася в отделна каничка.
Торта от картофено пюре с гъби – продукти и начин на приготвяне
- 1 кг, картофи
- 400 гр. гъби
- 60 гр. сметана
- 5 с.л олио
- сол,черен пипер
- 1 глава лук
За соса:
- 200 гр. сметана
- 2 с.л зеленчуков бульон
- 2 с.л бяло вино
- 2 с.л зелени подправки
Картофите се сваряват в подсолена вода и се пасират. Към тях се добавят сметаната, сол,черен пипер и малко мазнина. Лукът и гъбите се задушават отделно и се посоляват. .За приготвянето на соса се разбиват сметаната с виното, а след това се добавят подправките и бульона. Реди се в тавичка по следния начин : ред пюре, ред гъби, пюре, гъби. Залива се със соса отгоре.
Пилешко филе – продукти и начин на приготвяне
- 6 пилешки филета по 100 гр.
- 100 гр. масло
- 3 моркова
- 1 праз
- 1 бяла ряпа
- кетчуп
- черен пипер
- сол
- магданоз
- лимонов сок
- алуминиево фолио
За тази рецепта за разделно хранене морковите и ряпата се настъргват на ситно, а празът се реже на дребни парчета. Маслото се разтопява и със смес от него и кетчупа се намазват филетата от двете страни. Овкусяват се със сол и черен пипер. От алуминиево фолио се режат шест големи квадрата, като върху всеки от тях се поставя по едно парче филе, а върху него от нарязаните зеленчуци. Фолиото се завива добре, така че по време на печенето да не изтича мазнината от месото. Опакованите филета се редят в тавичка и се пекат в предварително загрята фурна. Ястието се сервира с фолиото като преди консумация то се разтваря, полива се с лимонов сок и се украсява с магданоз.
Пиле ”Мелбърн’ – продукти и начин на приготвяне
- 1 пиле
- 220 гр. олио
- 30 гр. масло
- 15 мл. бяло вино
- 30 гр. пилешки бульон
- 50 гр. доматено пюре
- 100 гр. патладжани
- 100 гр. домати
- 20 гр. чесън
- магданоз – ситно нарязан
- сол
Филето и бутчетата на пилето се запържват в олио. Отгоре се заливат се със смес от бяло вино и бульон, към която се добавя доматеното пюре. Посолява се, прибавя се магданоза и се задушава. Месото се сервира полято със соса отгоре, в който се е задушавало. Като гарнитура към ястието се поднасят изпържени в равни части масло и олио патладжани, предварително осолени и отцедени. Върху тях се поставят нарязаните и леко запържени домати и чесън. Цялата порция се поръсва със ситно нарязан магданоз преди сервиране.