Здраве

Работа и здраве – как службата уврежда здравето ни

работа и здраве

8 изненадващи неща, които се случват в обстановката на работа и са вредни за здравето.

Връзката между работа и здраве е основателна. Често служебните ангажименти оказват влияние върху доброто или лошото физическо и психическо здраве на работниците. Все пак на работното място се прекарват по 8-12 часа дневно, което е 1/2 или 1/3 от денонощието. Всички, които работят в офис вероятно вече знаят, че заседналият начин на работа освен напрежение върху гръбначния стълб и вените на краката, забавя метаболизма и уврежда зрението. Но освен това има още 8 изненадващи неща, които влияят негативно на здравословното състояние в работна среда.

Работа и здраве – как службата уврежда здравето ни

  • Работа сред много мъже

Ново проучване установи, че жени, които работят в доминираща от мъже работна среда, страдат от негативните ефекти на мозъчната им химия, което ги прави по-податливи на заболявания. Готино. За да се борим с, ъ-ъ, живота, трябва да се грижим за себе си и нивата на стрес? Ако има начин, трябва да си намерим нова работа, която е по-спокойна и управлявана от жени.

  • Промяна в смените или работните часове

Обичате ли постоянно променящ се график? Допада ви ли идеята, да давате извънредни часове, за да може след това да се насладите на приятна ваканция? За съжаление това се оказва вредно за вашето здраве. Освен, че ще се наруши обичайния ви сън, което ще доведе до забавен метаболизъм и високо кръвно налягане, ще станете също по-податливи на сърдечни заболявания и депресия.

  • Трудно и дълго придвижване

Едва ли е изненадващо, но колкото по-дълго време ви отнема да стигнете до работа, толкова по-малко обичате живота, което  увеличава шансовете за развитие на депресия и тревожност. Освен това може да обърка качеството и продължителността на съня ви. Пътуването на повече от 15 км от дома до работното място увеличава нивата на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане.

  • Чести бизнес пътувания

Макар това често да се възприема като привилегия, всъщност е точно обратното. Честите бизнес пътници е почти два пъти по-вероятно да бъдат с наднормено тегло, както и да имат по-високи нива на кръвното налягане и холестерола. Да не говорим, че постоянното пътуване (и време далеч от семейството) увеличава цялостния стрес.

  • Работа зад бюро

Дългите часове в седнало положение на стола  не само, че ви  излага на повишен риск на карпалния тунел, благодарение на разположението на ръцете ви, но през цялото това време стоенето на седалката създава допълнително натоварване върху  кръвоносната система. В превод? Разширени вени.

  • Самото седене

Седенето на работа (и/или за дълги периоди от време) ви поставя пред по-голям риск за мускулно-скелетни смущения, затлъстяване, диабет, рак, сърдечно-съдови заболявания … схващате основния смисъл. И това може да стане, дори и да тренирате. Ура.

  • Чести „мотивационни срещи“

Всички сме били на тези „тийм-билдинг“ срещи, подтекстът на които е: „Защо, по дяволите, сме тук?“ Оказва се, че тези срещи ви правят тъжни-буквално. Изследванията показват, че принуждаването на хората да се чувстват положително за нещо, относно което  се чувстват неясно или несигурно,  действително може да подчертае колко нещастен е всеки и да накара хората да се чувстват депресирани.

  • Работа с кратки срокове

Бързите обрати по важни проекти повлияват на ученето и паметта по същия начин, по който може да го направи тежък стрес в продължение на седмици или месеци. Това е все едно и също за мозъка ви.

 

източник:marieclaire.com