Кино

Най-добрите филми на Мерилин Монро

filmi na merilin monro

filmi na merilin monro

Най-добрите филми на Мерилин Монро.

Мерилин Монро е една от най-прочутите и емблематични актриси на всички времена, въпреки, че никога не е спечелила „Оскар“. В действителност, критичните оценки за нейната актьорска игра изпълват голяма част от кариерата й. За някои може да е изненада, защото все пак в модерната епоха Монро е призната за своя комедиен талант и сега се счита за една чудесна актриса. За съжаление, приживе, Норма Джийн не е призната от мнозина за талантлива и е имала удивително нисък хонорар, в сравнение с колегите й, които ще бъдат забравени след години. Сега Мерилин е любимка както заради актьорското си майсторство, така и за своя се*сапил, и е призната от Американския филмов институт като шестата най-голяма женска филмова звезда на всички времена.

Най-добрите филми на Мерилин Монро

1. „НИАГАРА“
Сексапилният трилър от 1953 г. „Ниагара“ е сред първите филми на Мерилин Монро. Филмът  разказва за опасния се*суален апетит на една жена, която прави схеми с любовника си, за да убие много по-възрастния си, насилствен съпруг (Джоузеф Котън.) Докато бъдещите комедии ще доведат на Монро несправедливия имидж на глупава блондинка, в този филм тя е прекалено умна, а се*суалността я прави способна на всичко, дори и на безмилостно убийство.

2. „ГОСПОДАТА ПРЕДПОЧИТАТ БЛОНДИНКИ“

Героините на Мерилин Монро и Джейн Ръсел са две вариете най-добри приятелки, които отиват на приключение в Европа и навлизат във всички видове проблеми по пътя. Филмът е изключителен със сладкия хумор на Монро и Ръсел, които се шегуват заедно, а изпълнението на Мерилин “Diamonds Are a Girl’s Best Friend” става емблематично. Гледането на тези имитации от певци и актриси, включително на Мадона и Никол Кидман, показват колко много талант и харизма има Монро.

3. „ПРОКЛЕТИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ“

Тази комедия от 1954 г. съдържа една от най-известните сцени в историята на киното, която е и една от най-популярните снимки на всички времена и най-широко познатия образ на Монро – сцената на „решетката на метрото“, в която бялата й рокля се вдига над главата й от въздуха от минаващото отдолу метро. Този филм показва Мерилин в усъвършенствания й образ на „глупава блондинка“, която дори няма име във филма, освен че е наречена „момичето от горния етаж“, и е първата й работа с режисьора Били Уайлдър. Монро играе момичето, живеещо на горния етаж над главния герой Ричард Шърман (изигран от Том Иуел). Той е бизнесмен, който е оставен сам в Манхатън за лятото от съпругата му и малкият му син, които са избягали от жегата в Мейн. Сексизмът на филма може да бъде потискащ от съвременна гледна точка, но изпълнението на Мерилин е направо смешно, особено в дивите фантазии на Ричард.

4. „НЕПРИГОДНИТЕ“

Тази драма е написана за Монро от нейния тогавашен съпруг Артър Милър, и виждаме играта й редом до героя на нейното детство – Кларк Гейбъл, както и големите Монтгомъри Клифт, Илай Уолък и Телма Ритър. Филмът е режисиран от легендарния Джон Хюстън. Образът на Монро е любител на животните и наскоро разведена жена, която заживява със по-възрастен каубой, чиято роля играе Гейбъл. Макар сценарият от Милър да е трябвало да постави на почит Мерилин, той всъщност е изображение на техния разпадащ се брак, причинени от проблемите на снимачната площадка.

5. „НЯКОИ ГО ПРЕДПОЧИТАТ ГОРЕЩО“

„Някои го предпочитат горещо“ се счита от мнозина за най-доброто представяне на Монро и най-големият й филм. Той е класиран на първо място в списъка на най-смешните филми на всички времена от Американския филмов институт. От 1959 г. филмовите звезди Тони Къртис и Джак Лемън като най-добри приятели и музиканти, бягат в Чикаго, след като случайно стават свидетели на Клането на Свети Валентин. Те се обличат в женски дрехи и се присъединяват към изцяло женски джаз-бенд. Героинята на Мерилин, певицата на групата, бяга от собствените си проблеми с мъжки саксофонисти. Монро е забавна, със своята игра на „блондинка“, към която тя придава човечност, каквато не е присъствала в предишните й комедии.