Рецепти

Новогодишна баница с късмети

новогодишна баница с късмети

Направата на Новогодишна баница с късмети за вечерта на 31.12. е любимо занимание на много български домакини, а понякога и на децата. Тя е кралицата на българската трапеза, особено на Нова година. Любимата част на малките членове на семейството е именно поставянето на късметите. Понякога те се правят с дренови клонки, които символизират изобилие и богатство. В някои семейства е предпочитано да се поставят хартиени листчета с написани на ръка пожелания, увити в алуминиево фолио. Присъствието на метална монета е неизменна част от късметите, защото символизира заможност  и успех.

Рецепта за Новогодишна баница с късмети

Относно поставянето на късметите, можете да ги поставите, докато редите корите или да ги набучите върху клечка за зъби след като баницата  е изпечена и нарязана на парчета.

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница
500 грама бяло сирене
1 чаена лъжичка хлебна сода
100 грама олио
5-6 яйца
1 кисело мляко
1 чаша газирана вода

готови късметчета, написани на листчета и сгънати

Начин на приготвяне :

Смесете продуктите за пълнежа в отделна купа – яйцата, сиренето, хлебната сода, олиото, газираната вода и киселото мляко. След това вземете една голяма тава за печене и капнете малко олио на дъното й. Размажете го по цял ата повърхност. Сложете една кора на дъното и отгоре разпределете част от сместа за плънката върху нея. Редувайте кора, смес, докато се изчерпат количествата. Най-отгоре на баницата също трябва да залеете с малко от плънката. Постарайте се да има и в краищата на тавата, за да не остава там суха баницата. Ако прецените, че в последния момент не ви достига за заливка, смесете още едно яйце с малко  кисело мляко.

Баницата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Наблюдавайте я периодично, но средното време за изпичането й е около 30-40 минути. Трябва да придобие красив златист цвят, когато стане готова.
След като я извадите от фурната, напръскайте я с малко студена вода и я покрийте с вестник или с кухненска кърпа. След пет минути вече можете да я режете и сервирате.
Добър апетит!