Реклама

Рецепти за Бъдни вечер: Леща яхния

рецепти за Бъдни вечер леща яхния

Рецепти за Бъдни вечер: леща яхния.

Леща яхния за Бъдни вечер е едно традиционно ястие за празничната трапеза. През годината все по-малко хора се обръщат към този традиционен продукт за нашата страна. Но ето, че идва един чудесен празник, на който лещата в повечето случаи присъства дали като яхния, като чорба, или като салата. Представяме ви класическа рецепта за Бъдни вечер – леща яхния.

Необходими продукти:

половин пакет леща (500 гр.)

 2 глави лук

 1 морков

 1 чушка

8-10 скилидки чесън

2 домата

2 ч.л. червен пипер

чубрица на вкус

5 с.л. олио

2 с.л. брашно

 сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на леща яхния без запръжка:

Първо почиствате лещата, измивате я и я накисвате в студена вода за един час или два. Това ще ускори процеса на варенето й и ще предотврати дискомфорта в корема след нейното консумиране. Изхвърляте водата, в която сте накиснали лещата и добавяте 3-4 чаени чаши студена вода, в зависимост колко гъста искате да бъде яхнията. Варите лещата без сол, в противен случай ще забавите процеса на варене и може да остане хрупкава накрая. Когато заври, добавяте в тенджерата нарязаните на ситно лук, морков, чушка, скилидки чесън, домати. Прибавяте чубрицата и олиото. Времето за сваряване на лещата зависи от нейното качество. Когато е почти готова в чаена чаша размивате брашното и червения пипер с малко вода и ги добавяте. Варите до готовност.

Добър апетит!

Още Рецепти за Бъдни вечер може да откриете в сайта на LAZARA.

Може да харесате и..


Реклама