Рецепти

Веган рецепти за всеки вкус

веган рецепти

4 интересни и лесни за приготвяне веган рецепти за всеки вкус.

За всички хора, които съобразяват храненето си с рецепти веган, разнообразието е от изключително значение поради ограничението на използваните продукти. Ето защо за всеки веган ще бъде любопитно и полезно да научи някои нови рецепти, адаптирани за веганите по начин, по който да бъдат вкусни и полезни за здравето. Ето ги и нашите 4 предложения за вегани, които се надяваме да опитат с удоволствие.

Веган рецепти за всеки вкус

Бухтички от киноа и карфиол с аромат на градински чай

веган рецепти

Първата от избраните веган рецепти е изключително лесна. Ако сервирате получените бухтички с щедра лъжичка хумус или крем от кашу ще имате здравословна и удовлетворяваща веган рецепта за обяд. Подготовката ще ви отнеме само 10 минути, а приготвянето – 20 минути.

Необходими продукти:

250 гр карфиол, ситно нарязан (около 2 чаши)
160 грама варена киноа (около 1 чаша)
3 супени лъжици градински чай, ситно нарязан
3/4 чаена лъжичка сол
60 грама брашно от елда  (около 1/2 чаша)
1 с.л. настъргана кора от един голям лимон
2 скилидки чесън, смляни
2 яйца, леко разбити
прясно смлян черен пипер на вкус
сол на вкус
растителна мазнина за готвене

Начин на приготвяне:

веган рецепти

 

Поставете всички съставки с изключение на яйцата в голяма купа. Разбъркайте, за да се съчетаят. Добавете леко разбитото яйце и отново разбъркайте добре.
Поставете голям тиган на умерен слаб огън. Намажете дъното му с любимата си мазнина (зехтин) и изсипете няколко лъжици от сместа в тигана и изравнете формата му с опакото на лъжицата или с помощта на шпатула. Пържете, докато краищата на бухтичката започват да стават златисти, а след това внимателно я обърнете така, че да не се разкъса. Гответе до златисто и от другата страна.
Извадете от тигана и поставете върху чиния с хартиена кърпа отгоре, която да попие мазнината. Поръсете отгоре с малко сол. Пригответе и останалата част от тестото.
Когато сте готови да сервирате готовите бухтички върху чинията, поръсете отгоре с щедро количество хумус и резен лимон и салатени зеленчуци. Украсете с няколко стръка градински чай.

Веган сладоледBounty”

веган рецепти

Второто предложение за веган рецепти е за домашен сладолед без глутен. Освен, че подготовката и цялото време за приготвяне ще ви отнеме само 15 минути, не се изисква и наличие на машина за сладолед. Общо взето това вероятно е най-лесната рецепта за сладолед, която сте виждали или правили. Напомня на сладоледена торта “Vienetta” с кокосов аромат и определено ще очарова всички.

Необходими продукти:

320 грама кокосово кондензирано мляко

600 мл кокосово сметана (2 1/2 чаши)

120 грама  веган шоколад със 70% какао

1/2 чаша настъргани  кокосови люспи / чипс

Начин на приготвяне:

веган рецепти

В нощта преди планираното приготвяне на най-сладката от нашите веган рецепти сложете в хладилника кокосовата сметана и кондензираното мляко.

Разтопете шоколада.

Поставете кондензираното мляко и кокосовата сметана в купата на миксер със стойка. Смесете съставките при средна скорост, докато станат гъсти и кремообразни.
Постелете дъното на малка плитка тава с хартия за печене. Изсипете 1/3 от сместа на дъното на тавата и с лъжица я разстелете така, че да покрие равномерно дъното. Използвайте лъжица, за да поръсите отгоре 1/4 от шоколада върху кокосовата смес. След това отгоре изсипете 1/4 от кокосовите люспи. Повторете същия ред за наслагването на останалите слоеве. Накрая поръсете отгоре с останалите шоколадови и кокосови стърготини. Поставете фолио над горната част на тавата и съхранявайте в хладилник в продължение на минимум 6 часа преди сервиране.
Преди да сервирате, оставете сладоледа на стайна температура поне за 10 минути. Извадете го от тавата и го нарежете порции или просто направете сладоледени топки с лъжичка.

Веган ястие без глутен с червена леща

веган рецепти

Тази веган рецепта за червена леща в златист цвят е ароматното кремообразно основно ястие от индианската кухня, което ще бъде на масата ви за по-малко от 30 минути. Простотата му е неговата най-очарователна характеристика, която е допълнена от омагьосващия му аромат. Земността на кимиона, леките цитрусови нотки на семената от кориандър и сладостта на канелата започват да действат успокояващо на сетивата още преди дори да хапнете.

Необходими продукти:

2 чаени лъжички зехтин
1 глава лук, нарязана на кубчета
1 чаена  лъжичка настърган джинджифил
1 червеналютива чушка, почистена от семките  и ситно нарязана
1 домат, ситно нарязан
2 чаени лъжички ориандър, корените и стъблата ситно нарязани
6 листа къри
1 чаена лъжичка жълти семена от горчица
2 чаени лъжички кимион
1 чаена лъжичка кориандър на прах
1 чаена лъжичка канела
1 чаена лъжичка куркума на прах
2 скилидки чесън, ситно нарязан
1 чаша червена леща
3 чаши зеленчуков бульон
1 чаша кокосово мляко
сол и пипер на вкус
1 лимон, изстискан

Начин на приготвяне:

веган рецепти

Поставете голям съд на котлона на средна температура. Добавете зехтина (можете да използвате и кокосово масло или топено масло) и лука, джинджифила, лютия червен пипер, домата и корените кориандър. Добавете няколко щипки сол. Гответе, като разбърквате от време на време, докато лука добие златист загар, за около 5 минути.
Добавете къри листата и семената горчица. Когато семената горчица започнат да изскачат, добавете подправките и чесъна. Гответе, докато ястието стане ароматно. Добавете лещата, бульона и кокосовото мляко и когато сместа започне да ври, намалете температурата на котлона до ниска.
Оставете да ври в продължение на 20 минути или до разпадането на лещата и добиването на кремообразна консистенция. Опитайте и да коригирате подправките, ако е необходимо и накрая добавете изцедения лимон.

Хрупкави печени картофи

веган рецепти

Лесните рецепти с картофи са любими на всички. Златистите и хрупкави картофчета са част от всяка вкусна вечеря. Последното предложение за веган рецепти без глутен включва именно такива картофи, обогатени с ароматите на розмарин, чесън и градински чай, но дори и да пропуснете някоя от подправките, те пак ще останат апетитни. Подготовката на това предястие ще ви отнеме около 10 минути, а печенето – около един час.

Необходими продукти:

700 грама картофи за печене

1/2 чаена лъжичка сол

3 супени лъжици зехтин

1 чаена лъжичка  пресен розмарин, ситно нарязан

1 чаена лъжичка градински чай, ситно нарязан

2 скилидки чесън, смлян

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

веган рецепти

Обелете картофите и ги нарежете на половинки или на четвъртинки, в зависимост от големината им. Поставете ги в тенджера и напълнете със студена вода. Оставете да заври на котлона. Намалете огъня да къкри и варете, докато картофите  омекнат.
Отцедете ги и ги оставете да се охладят в продължение на 10 до 20 минути. Този процес позволява на външната страна на картофите да изсъхне и им помага да станат допълнителни хрупкави по време на печенето. Внимавайте да не пропуснете тази стъпка, ако искате хрупкаво изпечени картофи!
Загрейте фурната до 200 градуса и поставете картофите в тава за печене. Объркайте картофите в масло, розмарин, градински чай, чесън и сол и пипер. Печете 40 минути, обръщайки парчетата на всеки 10 минути, за да се гарантира, че те стават равномерно златисти и хрупкави.
Поръсете с малко повече морска сол и прясно нарязан розмарин и сервирайте веднага.

източник:deliciouseveryday.com