Koледа

Коледна звезда – как да я отглеждаме?

koledna zvezda

koledna zvezda

Коледна звезда (Poinsettia) е едно от най-популярните отглеждани цветя в саксии, особено по време на коледните празници и зимния период. Почти няма домакиня, която да не го е срещала или да не го е отглеждала в дома си. Уникалният му наситено червен цвят го прави страхотна декорация и част от интериора на всяко помещение. За щастие на любителките на Коледна звезда, новите сортове са много по-издръжливи и способни да се пригодят към различните домашни условия, за разлика от тези, създадени преди години. Ако все още нямате от това красиво зимно цвете, купете си. Ще придаде уникално излъчване и уют на дома ви по време на Коледната ви почивка. По-долу в статията ще научите няколко интересни факти за него, както и информация за отглеждане на Коледна звезда.

Коледна звезда – как да я отглеждаме?

koledna zvezda

Цветето Коледна звезда е субтропично, следователно е склонно да изсъхва, ако временно попадне в обстановка с температури под 10 градуса. Ако е в помещение с по-висока температура от 21 градуса, също би могла да му се отрази неблагоприятно. Известно е, че красивото растение Коледна звезда се отглежда като стайно. Това означава, че много харесва сутришното слънце (поне по 5 часа на ден са му необходими светлина), но не е добре настроено към горещите часове от деня. В тези периоди е добре да бъде на сянка. Прозорец с източно изложение е най-подходящото място. Погрижете се да не се докосва до студеното стъкло. Поливайте го само когато почвата му е напълно суха. Преовлажняването на почвата му не е добре за растението. Прекалено мократа пръст може да доведе до липса на въздух, което ще увреди корените и растението може да умре.

Коледната звезда – любопитни факти за цветето

koledna zvezda

1. Растението Коледна звезда е едно от най-известните в домовете ни през зимата и най-вече в края на годината около Коледните и Новогодишни празници.
2. Възникнали са по земите на Мексико и Централна Америка.
3. Не цъфти единствено в червено. Можете да го срещнете и в цвят „сметана“, „лимон“, „праскова“, розово и с бели и златни нишки по листата.
4. Ботаническото наименование на красивото цвете е „Euphorbia pulcherrima“.
5. Кръстено е на бившия посланик на САЩ в Мексико, д-р Джоел Р. Поинсет (Dr. Joel R Poinsett).
6. Цветето не е отровно.
7. Когато се е появило „на бял свят“ е расло по скали и във варовити почви по планински райони, далеч от крайбрежните равнини.