Архитектура

Модерни къщи – празник за сетивата

moderna kashta ednoetajna

Модерни къщи са дело на архитектурата, която се откъсва от шаблонния дизайн и традиционната естетика. Стреми се да създава постройки, които са извън границите на стандартните. Стремежът на модерната архитектура е да се проектира, според ситуацията и нуждите на живущите. Вдъхновена е от предназначението на сградата.

Модерни къщи по света

moderni kashti vila vilnius litva

Вила, на брега на река Нерис, близо до град Вилнюс, Литва е дело на архитекта Gyza (Gžegožas Volkovskis) през 2014 година. Заобиколена е от иглолистна гора, чието присъствие подчертава художествената архитектурна концепция на сградата. Интериорът и екстериорът са изработени от естествени материали – дърво, бетон, метал, а изборът на сивите тонове репликира цветните мотиви от брезата.

Модерни къщи – празник за сетивата

kashti moderni rezidenciq princ filip

Резиденцията на Принц Филип в Монреал, Канада е проектирана от архитектите Луи Телънд и Лиза-Мари Фортин (Louis Thellend и Lisa-Marie Fortin). Сградата е започната с цел разширяване на просторна едноетажна къща от 1960 година. Разположена е на стръмен наклон, пред който се открива величествена гледка. Част от замисъла на разширяването и в два етажа е да предложи щедри прозорци. Архитектурната концепция е в съответствие с контурите на съществуващата структура. Сградата е облицована с антрацитни (въглища с голяма плътност и блясък) бетонни панели.

moderni kashti singapur gyz

Къщата на водните лилии  (Water Lily House) е частна резиденция в Сингапур. Изработена е по проект на екипът от архитекти „Gyz“. Басейнът в двора на къщата е фокусната точка на целия проект. Основната цел на архитектите е била да създадат жилище с безпроблемна интеграция в заобикалящата го природа, но в същото време да осигурява уединение. Градините около басейна, както и тези над него свързват няколко спални с красив изглед.

moderni kashti spagnuolo

Съвременната къща от архитектите Спагнуоло (Spagnuolo) се намира в град Лондрина, Бразилия. Модерната структура на тази жилищна сграда е разположена на ъгъл. Основната задача при изпълнението и е била да бъде неприкосновена и запазена далече от любопитните погледи на съседите. Крайният резултат е светъл, елегантен, обемен дом от камък, дърво и стъкло. Откритият плувен басейн придава функционален завършек.

kashta moderna rezidencia florida

Тази частна резиденция във Флорида е проектирана от архитекта Ричард Венгъл и построена от Harwick Homes. Този дом в преходен стил предлага изобилие от пространство и чисти архитектурни елементи.

kashta moderna clifton ceip taun

Clifton 2A е модерна къща, частна резиденция на семейство в Кейп Таун. Постройката е с разчупени линии, които отговарят на предизвикателния дизайн отвътре. Благодарение на стръмността на терена, структурната рамка на къщата следва естественото ниво на земята. По този начин се създава драматичен вид, като част от цялостната естетика на къщата.

kashti moderni lake view rezidenciq

Резиденцията с изглед към езеро (Lake View Residence) се намира в Тексас, САЩ. Архитектурата на къщата подчертава гледката от заобикалящата среда и последователността от динамични пространства, като в същото време създава абстрактен фон. Постройката е характерна с редуващите се варовик и зелени насаждения.

moderni kashti dawes road avstraliq

Доус Роуд (Dawes Road House) е модерна къща, дело на архитектите Мик и Джулс Молони (Mick и Jules Moloney), която се намира в Баларат, Австралия. Жилищните пространства на приземния етаж се ангажират пряко с откритите и ландшафтни помещения, докато на горния етаж спалните са с изглед към заобикалящите ги дървета. Формата на сградата е проста, линейна, разделена във вътрешността от серия хоризонтално и вертикално свързани открити пространства.

moderni kashti monte vista kaliforniq

Вилата Монте Виста (Monte Vista) е проектирана от Хауърд Хаукс (Howard Hawkes) и Кевин Кемпър (Kevin Kemper). Намира се в Палм Спрингс, Калифорния, САЩ. Притежава изключително елегантен и семпъл архитектурен дизайн и носи усещане за лукс, което се допълва от водните пространства. Сините светлини навсякъде около постройката допринасят за релаксиращото настроение, което е било и сред приоритетите на собствениците.

kashti moderni casa en aigablava ispaniq

Каза ен Айгаблава (Casa en Aiguablava) е частна модерна къща, ситуирана в Айгуа Блава, Бегур, Испания. Проектирана е по идея на архитектурната фирма „Мано“. Изцяло завършена е през 2013 г. Къщата е заобиколена от красиви пейзажи с ниски планини и борови гори, които са причина предната фасада да е изцяло от стъкло.