Архитектура

Мумбай – величествената порта в Индия

mumbai india porta

Мумбай, още познат като Бомбай, е град в западна Индия. Мумбай е и името на величествената порта в Индия, която се намира в Колаба, южен Мумбай. Тя е една от най-уникалните забележителности в местността. Колосалната архитектурна постройка датира от 1924 г. Намира се на върха на  Аполо Бундер (Apollo Bunder) (лабиринт от докове и кейове). Портата е с изглед към пристанището на града и граничи с Арабско море. Този паметник бележи главните пристанища на Индия. Цялата му стойност е в размер на 31 000 долара, която е поета изцяло от индийското правителство. Освен, че е предпочитано място за туристи, портата привлича търговци и фотографи. Преминаването на „Първия батальон на лекопехотинците“ е първото основно събитие, състояло се на портата в Индия. Тази церемония се е провела на 28 февруари 1948 г., когато последната британска армия напуска Индия, след обявяване и за независима.

Мумбай – колосална архитектурна забележителност

mumbai porta india

Основната цел на изграждането на Портала на Индия е в чест на посещението на крал Джордж V и кралица Мери в Мумбай. Първият камък на постройката е положен през март 1911 г. благодарение на сър Джордж Сиденхам Кларк, който тогава бил губернатор на Бомбай. Архитектът Джордж Витет комбинира елементи от римската триумфална арка и архитектурата на Гуджарат от XVI век. Дизайнът е комбинация от хиндуистки и мюсюлмански архитектурни стилове. Арката е в мюсюлмански стил, докато декорациите са в индуистки стил. Цялата порта е изградена от жълт базалт и стоманобетонна смес. Камъкът е индийски, а перфорираните плоскости са докарани от Гвалиор. Арката е висока 26 метра. Централният купол е с размер 15 метра в диаметър и е висок 25 метра в най-високата си точка.

Значение на портата Мумбай

india mumbai porta

Мястото на величествената порта Мумбай  е било първото нещо, което са виждали кралете и управителите при пристигането им в Индия. Порталът остава с голямо значение за Британска Индия и Британската империя, а днес служи като „монументален спомен“ на колонизацията и поробването на индийците от британците. Построен е в непосредствена близост до хотел „Тадж махал Палас“. Днес остава като символ на „силата и величието“ на Британската империя.