Дом и градина

Гардения – отглеждане у дома

gardeniq

Гардения може да се отглежда както на открито в градината, така и вътре в стаите. Ако сте успели да се погрижите добре за това красиво и ароматно цвете навън, то трябва да имате в предвид, че за да вирее на закрито, първо ще трябва да научите някои неща за нуждите му, преди да се запътите към цветарския магазин.

Макар безспорно да има множество стайни растения, които да не са претенциозни и да не изискват особени грижи, гарденията не е сред тях. Нейната финност е едно от най-разочароващите неща при нея, така че, ако обмисляте идеята да подарите на някой близък именно гардения в саксия за празника му, първо се уверете, че знае как точно да се грижи за нея.

В условията на домашната обстановка е важно да се обърне внимание на влажността на въздуха в помещението, на количеството естествена светлина, както и на контрола над вредителите. Ако поставите засадените в саксии гардении на подходящото място и се грижите добре за тях, те ще ви се отблагодарят с ароматни бели цветчета и лъскави зелени листа.

Гардениите в стаите изискват условия на  хладни температури, умерена влажност и много ярка светлина, за да цъфтят и да се развиват добре. От особено значение е момента, в който внесете първата си саксия с гардения в затвореното помещение, тъй като това стайно растение не обича да бъде местено. Идеалното за него място трябва да бъде добре осветено с директна слънчева светлина поне през половината част от деня, а температурата около него да бъде около 13-18 градуса.

След като намерите подходящото място, ви предстои да се справите със следващото предизвикателство – да осигурите условия на умерена влажност. Това може да се окаже особено трудно през зимните месеци на годината, когато се включват отоплителни уреди. Изсушаващата им способност може да накара нежните и красиви цветя буквално да се разпаднат. Има три начина да се справите със сухия въздух – единият изисква да групирате няколко растения на едно място, вторият – да използвате спрей с вода, с който леко да пръскате над листата в ранните сутрешни часове, а третият – да включвате овлажнител за въздух.

Запомнете следните неща, които ще ви помогнат за безпроблемното отглеждане у дома на гардения:

  • Никога не поставяйте гарденията си в близост до източник на отопление или до гореща струя въздух (например близо до камината или до калорифера);
  • Не я дръжте на въздушно течение, ако искате да й се радвате за дълго;
  • Поливайте я само, след като проверите с пръст, че почвата й е суха;
  • В периода април-септември подхранвайте пръстта й веднъж седмично с тор за цъфтящи растения;
  • Премахвайте дървесните стъбла, за да насърчите разцъфтяването на цветчетата;
  • Проверявайте внимателно за вредители като например листни въшки, Лъжещитоносни въшки, бяла муха, коренни червеи и Щитоносни въшки.

Листните въшки са най-често срещани като проблем с вредителите и могат да бъдат третирани с разтвор от равни части течен сапун и вода. Напръскайте горната и долната част на листата. Същото решение може да използвате и при наличие на Щитоносни или Лъжещитоносни въшки. Ако подозирате, че гарденията ви има Паяжинообразуващи акари, може да се уверите в това, като откъснете едно листо и го разклатите във въздуха над бял лист хартия. Сгънете хартията наполовина и проверете за наличие на червени петна. Ако има такива вредители може да ги третирате с масло от нийм. Белите мухи  се намират от долната страна на листата. Важно е да премахнете заразените листа и да третирате цялото растение с масло от нийм. Пожълтяването на листата може да покаже наличие на коренни червеи, което за съжаление няма как да се излекува с безвреден продукт.