Дом и градина

5 стайни растения, които трудно ще убиете

staini rasteniq

5 издържливи стайни растения, които ще дадат възможност на всяка разсеяна жена да има зеленина в дома си.

Мечтата на всяка ангажирана или очарователно разпиляна жена е да има в дома си растение, което да полива само когато се сети, а то да си стои зелено и свежо. След множество опити и „убийства“ много често „усилията“ не се увенчават с успех и дамата стига до решението, че тя не е от „онзи тип жени“ – с много саксии и разнообразни по цвят и форма насаждения във всяка стая на дома.

Ако това ви звучи познато, не губете надежда. Лесно може да заблудите околните, че сте грижовна и отговорна – просто не сте попаднали на подходящите растения, които искате да отглеждате. А ето ги и тях – издържливи, зелени и симпатични. Ето и начините, по които да ги запазите живи за дълго.

5 стайни растения, които трудно ще убиете

staini rasteniq

Сукуленти

Те са толкова симпатични и не изискват много грижи, което може да окаже такова въздействие върху вас, че да искате да похарчите заплатата си по своята нова сукуленто-мания. Имайте в предвид, че тези стайни растения имат крехки корени, които могат да изгният, ако напоявате почвата прекалено много. За да предотвратите това, изчаквайте пръстта да изсъхне добре, преди да полеете цветето. Освен това осигурете дренаж, за да се отводнява саксията. През лятото сукулентите растат, затова трябва да им осигурите повече вода, за разлика от зимата.

staini rasteniq

Тиландсия

Ако вашата идея за стайни растения, изискващи лесна поддръжка е копринено мека флорална аранжировка, то вероятно сте готови да пристъпите крачка напред и да си вземете безгрижна Тиландсия. Въздушните растения могат да оцелеят в продължение на дълги периоди на суша, но те трябва да се поливат редовно. Веднъж седмично, вземете пълен леген с вода и оставете растението да се накисва за 20 до 30 минути. След това разклатете добре, за да отстраните излишната вода от основата или листата.

Набръчканите или завити на руло листа са признак за дехидратация. Поставете саксията на светло място без пряка слънчева светлина.

staini rasteniq

Кактус

Ако сте предпазливи с бодлите, кактусите могат да бъдат безболезнени стайни растения, за които да се грижите. От пролетта до есента ги поставете в слънчев район, който е с изложение юг, изток или запад.  През зимата ги преместете на светло и хладно място.

staini rasteniq

Стайни растения

Стайните растения биват много видове, но изненадващо много от тях изискват еднакви грижи. Повечето от тях може да разберете дали е време да полеете, като поставите пръст в почвата на около сантиметър дълбочина.  Ако тя е суха, добавете вода.

Внимавайте и в пресаждането. Малките растения трябва да останат в малки саксии, защото в голямата ще растат само на корени. Новите цветя преместете в друга саксия няколко седмици, след като сте ги внесли в дома си, защото им трябва време за да свикнат със светлината и температурата в помещението. След като отмине периодът на приспособяване, поставете растенията в прозорец с южно изложение, така че да получат пълна слънчева светлина. Пресаждайте ги всяка пролет.

staini rasteniq

Фикус лирата

Тези стайни растения обичат места със разпръсната слънчева светлина. Ако започнат да се накланят на една страна, трябва да завъртите саксията, за да изложите друга част от растението на слънце. Пръстта в саксията трябва да се напоява, преди да е станала напълно суха. Трябва да поддържате почват влажна, а не много напоена.

 източник:stylecaster.com