мушкато

Цветето мушкато е едно от най-популярните в градините и домовете на повечето хора. Съществува в много видове мушкато, които растат в различни условия – от пълно слънце до сянка. Можете да го срещнете в розово, синьо, бяло, лилаво, червено, цвят корал и др. Повечето от тях цъфтят в средата на лятото, въпреки че някои видове ще цъфтят през пролетта и есента. Растенията достигат височина от 15 см до 1 метър височина, в зависимост от сорта.

Мушкато – разнообразие от красиви цветове

мушкато

Красивото цвете мушкато се отглежда на закрити и открити помещения в саксии тип сандъчета или директно в почвата. То не е прекалено претенциозно, стига да му давате всичко, от което има нужда. В зависимост от мястото, на което е поставено растението, условията, които са добре за растежа му варират. На закрито например, ще цъфти, ако го зарадвате с повече светлина. Любимата му температура е до 21 градуса през деня и до 13 през нощта. По отношение на влагата в почвата, независимо дали са на открито или закрито, тези растения искат да получават равномерно количество вода през равни периоди от време.

Когато засаждате мушкато, старайте се всеки от корените да бъде на разстояние 20 см един от друг. Изкопайте дупка с помощта на подходящ градински инструмент или вилица, ако нямате друг уред. Поставете корените на растението в почвата, без стъблото. Добавете пръст в дупката внимателно. Полейте обилно с малка струя вода. Голямата струя може да изрови цветето.

Наторявайте го с тор за цъфтящи цветя през лятото, за да образува по-красиви и кичести цветове.

Малко известно е приложението на растението и в козметиката. Прави се етерично масло от него, което действа антисептично, антидепресивно, успокояващо и тонизиращо. Подпомага еластичността на кожата и я ободрява. Можете да го срещнете и като съставка в противопърхутен шампоан.

Още от антични времена хората използвали мушкато за засаждане около домовете си против уроки и зли очи. Във Франция например, преди много години е имало традиция, която повелявала да се закичват младите момичета с това растение за повече плодовитост на жената.