Озеленяване – идеи за малък двор и градина

озеленяване на малка градина

озеленяване на малка градина

Озеленяване идеи за малка градина и двор. Разнообразните идеи за градината и озеленяване, които често ви предлагаме в сайта на LAZARA обикновено са универсални за външните пространства. С настъпването на така очакваната пролет тези места стават все по-примамливи. Ето защо трябва да се приведат в подходящ вид след дългата зима и да предложат много приятни мигове на свеж въздух. Една пергола може да внесе грандиозност и е чудесен начин да се рамкира гледката. Подобен ефект може да се постигне с храсти, малки дървета или вид градинско изкуство. Ето как още може да увеличите въздействието в двора и градината с малки размери с помощта на тези ефектни идеи за озеленяване.

Озеленяване – идеи за малък двор и градина

озеленяване на малка градина

Обособяване на малки зони. Ако разбиете пространството на малки кътове, това ще създаде усещане, че то е по-просторно като цяло. Премахвайте редовно плевелите. Използвайте ъглите, които принципно не получават достатъчно внимание, за да създадете фокусни точки на неочаквани места.

озеленяване

Създаване на уют. Колкото и нелогично да звучи, увеличаването на интимността всъщност помага на малките дворове. Създаването на евакуационни кътчета за четене и почивка е добра идея за разделяне на пространството и създаване на специфични зони в малкия двор.

озеленяване на малка градина

Ефектно използване на цветовете. Идеята при това озеленяване е да се поставят растенията с ярки цветове отпред на местата, от които могат да се виждат. Така те ще привлекат вниманието и ще го разсеят от размерите на вашите градина и двор.

озеленяване на малка градина

Използване на силата на перспективата. Дългите, прави линии в малката градина или двор създават илюзията за по-голям пейзаж. За да се възползвате напълно от този трик, направете едва доловим наклон в далечния край на редовете един към друг, за да се създаде фокусна точка. В този двор оградата върши тази работа.

озеленяване на малка градина

Увеличете интереса към мястото. Понякога най-лесната идея за озеленяване на двора и градината се оказва смесването на неочаквани елементи, които осигуряват драматичен визуален релеф. Смесицата от настилки, трева, архитектурни и контейнерни насаждения тук добавя достатъчно интерес, за да се забележат размерите на пространството.

озеленяване на малка градина

Създаване на дестинация в малкия двор. Гвоздеят на пейзажът в тази малка градина е едно огнище с приветливи столове.

озеленяване

Вертикално подреждане на растенията. Смесването на храсти и дървета е дивидент за всяка малка градина или двор.

озеленяване на малка градина

Създаване на фокусна точка. Тя ще привлече вниманието и ще направи мястото да изглежда по-подредено.

озеленяване на градина

Повдигнете насажденията. Ако оформите лехите на 50-80 см по-високо или добавите стълби, ще създадете визуално разсейване.

озеленяване

Оптимизиране. Визуалното намаляване на хаоса е друга идея за успешното озеленяване на малък двор и градина.

източник:bhg.com