градински цветя

Градински цветя – едногодишни и многогодишни видове. Дърветата и храстите се приемат за основа на градината, но засаждането на подходящи едногодишни и многогодишни градински цветя я прави уханна и пъстра. Те придават блясък на пространството с голямото си разнообразие от цветове, листа и форми. Когато правите дизайна на своите уханни лехи, трябва да вземете в предвид някои особености на растенията, които ще засадите в тях. Направете градината си жива и красива с подходящо разнообразие от едногодишни и многогодишни цветя, поставени на правилните места. Условията, при които растат и се развиват цветята, както и грижите, които полагате за тях са от първостепенна важност. Когато тези компоненти са благоприятно съчетани, тогава се увеличава броя на цветовете и техните размери, листната маса става пищна и богата, багрите стават наситени и формата им се подобрява.

Едногодишни и многогодишни градински цветя

градински цветя

Едногодишните градински цветя са предпочитани заради факта, че могат да цъфтят през цялото лято и не изискват особени грижи. Но неблагоприятно условия като засушаване, слана или ниски температури могат да ги унищожат или да компрометират цъфтежа им за определен период от време. Но напоследък са предпочитани отрупаните с цвят разсади на  едногодишни  цветя, които се намират лесно. Такива са петуния, тагетес, циганче, циния, агератум и други.

За разлика от едногодишните, многогодишните градинси цветя, наричани още перенни, са студоустойчиви растения. Техните корени презимуват заровени в почвата и на следващата година се показват отново. Ето защо този вид заема  заслужено място в цветната леха. Те са предпочитани не само поради факта, че не изискват засаждане всяка пролет и ако изберете подходящо място, те ще красят градината ви всяка изминала година. Грижите за тях са много по-екстензивни, отколкото за едногодишните. За повечето от тях не е критично да бъдат засушени и не изискват често торене,  за да цъфтят. Такива са лилиумът, ирисът, функията, астилбе, здравецът, есенният седум и други.

 Цветни лехи с градински цветя

градински цветя

Всеки вид многогодишни градински цветя расте на височина и цъфти през различен месец от годината за период между една и шест седмици. Това ви осигурява динамични цветни лехи, в които едни цветове увяхват се заменят с други – нови и различни. Ако съумеете да подберете подходящи видове, ще си осигурите уханна и периодично променяща се градина. Също така не забравяйте да вземете в предвид височината на растенията, защото листната маса и цветовете могат да създадат невероятен ефект в откритото пространство около дома ви.

градински цветя

Тревистите градински цветя обикновено  изпадат в покой всяка зима, след периода си на цъфтеж и се съживяват отново през пролетта, благодарение на добре развитото си коренище. Те са предпочитани заради своите разнообразни цветове и дълготрайни листа. По принцип изискват малко, но специфични грижи. В желанието си за постигане на прекрасна градина имайте в предвид това, че всяко растение изисква подходящо място и достатъчно площ. Някои видове растат на сенчести, полу-сенчести или слънчеви места. Почвата също трябва да се вземе под внимание – дали да бъде песъчлива или по-тежка.

Растенията трябва редовно да се прекопават и да се премахват прецъфтелите им цветове. Многогодишните растения се наторяват през есента, когато окопавате и приготвяте растенията за зимния им покой. Така ще имат достатъчно запаси и сила да стартират буйно през пролетта. През лятото поливайте цветята в градината си редовно, а през другите сезони само когато се налага.

градински цветя

Есенният седум е прекрасно цъфтящо през есента многогодишно растение

градински цветя

Астрите  цъфтят в бяло, розово и пурпурно

градински цветя

Ехинацеята цъфти продължително през лятото до началото на есента

градински цветя

градински цветя

градински цветя

градински цветя

градински цветя

градински цветя

градински цветя

градински цветя

градински цветя

градински цветя

градински цветя

градински цветя