momcheto

10 неща, която всяка майка на син трябва да знае за отглеждането на момчето си.

Вероятно сте чували фразата, че „момчетата винаги ще си останат момчета“, но какво означава това по отношение на родителството? Вероятно вече сте установили, че има изобилие от полезни съвети за отглеждане и възпитание на детето, подходящи и за двата пола, но момчетата се нуждаят от някои конкретни насоки – насоки, които само вие можете да им дадете. Независимо дали току-що сте донесли новороденото от болницата или сте по-объркани от всякога от поведението на подрастващия тийнейджър, има поне 10 неща, които трябва да знаете за отглеждането на малкия мъж.

Момчето – 10 неща, които трябва да знаете за него

То не ви слуша.

Ако си мислите, че жалбата „момчета просто не слушат“ е широко обобщение, това всъщност може да се окаже невярно. Според Columbia University, момичетата имат по-остро усещане за изслушване от момчетата, заради различията в развитието на мозъка между половете. Ако се чувствате като развалена плоча, която повтаря едно и също, не го взимайте присърце – това е нещо, характерно за момчето.

Понякога една пръчка е достатъчна.

Идва време, когато вашите момчета ще искат скъпи джаджи като конзоли за видео игри и мобилни телефони. Но не е нужно да се побъркате и да им вземете всяка играчка, която може да си представите. Докато са малки, трябва да се възползвате от факта, че много пъти по-проста пръчка е достатъчна, за да се забавляват с часове на своите игри за момчета.

Ще ходите до спешното отделение.

Много често родителите на момчета се озовават по-редовно в спешното, отколкото тези на момичета. Дали причината се крие в опасните игри, на които ги подмамва да играят съседското момче, като например да се правят на пирати в короните на дърветата? Какъвто и да е случаят, някои момчета ще ви докарат много притеснения, така че го имайте в предвид.

То не стои на едно място.

Няма значение, дали момчето ви е на 2 или на 12 години – малко вероятно е да забави темпото и да си играе кротко. От изгрев до вечер, когато стане време да си ляга, то ще бъде в готовност да се движи. Окуражавайте сина си да бъде активен и намерете отдушник за цялата тази енергия.  Организиран спорт или време за игри в парка са чудесен начин да му помогнете да я изразходи.

То е по-чувствително, отколкото предполагате.

Естествено, че може да предпочита „Междузвездни войни“ пред „Замръзналото кралство“ и по-скоро ще удари, отколкото да крещи, когато чувствата му са наранени,  но момчетата са по-чувствителни, отколкото може да си представите. В действителност, според Independent, изследванията показват, че мъжете всъщност са по-чувствителни от жените.

То е добро в криенето.

Докато мъжете биха могли да бъдат по-чувствителни, отколкото си мислехме, момчетата също са добри в това да крият емоциите си, като заключи гореспоменатото проучване. Ето защо е важно да запазите линиите за комуникации отворени със сина си, особено в тези критични пред-юношески години.

Нужно е повече от разговор.

Може да предразположите момичето да се открие само като поговорите с него, но момчето ще се окаже по-костелив орех. Вместо да настоявате за разговор, по-добре направете нещо заедно. Независимо дали ще карате колело, ще си подавате топка или ще си играете на риболов, една обща дейност може да бъде идеалният начин да се съборят стените и да се отвори комуникацията. Разберете какво обича да прави синът ви и го изпробвате заедно с него. Още по-добре би било, ако ви научи на едно-две неща за любимата си дейност.

То се нуждае от прегръдка.

Момчетата учат вербалните умения по-бавно, отколкото момичетата, така че може да бъде трудно за тях да ви кажат точно какво ги притеснява. Просто знайте, че понякога се нуждаят от прегръдка. Макар това да е прост жест, обикновено е ефективно.

То ще порасне бързо.

Ако чакате да влезе в гимназията, за да говорите на сина си за се*с, вие вероятно вече сте пропусна целта. Според проучванията близо 40 на сто от тийнейджърите са публикували или изпратили текстови съобщения със се*суални асоциации, освен това изпратилите „се*с съобщения“ са по-често сред момчетата, отколкото сред момичетата.

Социалните медии ще променят играта.

Тормозът е бил проблем от толкова дълго, отколкото момчетата са свързани с един друг.  Днес има повече начини за това от всякога, така че вашето дете може да се превърне лесно в мишена. Не изпускайте от поглед социалните мрежи и дигиталните устройства, които могат да се окажат от решаващо значение, според интернет. 43 на сто от тийнейджърите споделят, че са имали психически тормоз в последната година именно онлайн.

 

 

източник:familyshare.com