- Advertisement -
Дом и градина

Саксийни цветя, които издържат на тъмно

saksiini cvetq

Ето кои саксийни цветя може да поставите дори в най-тъмните ъгли на дома си.

Със сигурност освен около прозорците бихте искали да поставите живи растения в саксии и на други места в стаите, без да се съобразявате с нуждата им от светлина. Това не би било проблем, ако знаете кои видове се нуждаят от минимално количество слънчева светлина, ето защо веднага ви представяме 10 сорта цветя в саксии, които може да поставите на бюрото, на нощното шкафче, на секцията или в банята.

Саксийни цветя, които издържат на тъмно

saksiini cvetq v doma

Калатея

Това саксийно цвете има пъстри листа в цветове като розово, бяло и жълто, което го прави желано допълнение към интериора на всяка стая. Многото светлина може да навреди на красивите му шарени листа, ето защо е най-добре да бъде поставено в някое тъмно място.

cvetq v saksii

Драконово дърво
Острите листа, които растат нагоре и имат червен контур, правят името на това саксийно растение  абсолютно перфектно избрано. Но пряката слънчева светлина може да ги повреди – така че им осигурете подходящи условия, далеч от слънцето и с повече сянка.

saksiini cvetq koito izdurjat na tumno

Сансевиера

Този сукулент със сочни листа изисква доста лесна поддръжка. Повечето светлина няма да му навреди, дори може и да му помогне да расте, но то толерира тъмнината. Внимавайте само корените му да не започнат да гният, ако е полято с повече вода.

saksiino cvete

Зелена лилия

Адаптивността на това растение го прави много лесно за отглеждане, а по тази причина и много популярно. То се размножава много лесно, така че може да направите подарък на приятелките си от израстъците, които сякаш висят във въздуха. Харесва недиректната слънчева светлина.

cvetq za saksii

Бромелиеви

Ако не очаквахте тропическо растение да попадне сред списъка със саксийни цветя, които не се нуждаят от много светлина, значи грешите. Това цвете може да оцелее изцяло на флуоресцентна светлина и на влажни условия, което го прави идеално за всяка баня.

staini rasteniq

Аглаонема

Тъй като това цвете е едно от най-трайните стайни растения, което вирее доста добре при слаба светлина и само трябва да бъде оплодено веднъж или два пъти в годината, то е идеално за начинаещите градинари.

saksiini cvetq

Дифенбахия

Филтрираната светлина е най-подходяща за това растение. Опитайте се да използвате плътна завеса като бариера между него и слънцето, особено през пролетта и лятото, когато растението произвежда нови, нежни листа, а слънцето е по-силно и продължително.

staini saksiini cvetq

Спатифилум

Ако често забравяте да напоявате вашите растения, вземете едно от тези саксийни цветя с ниска поддръжка: Почвата им всъщност трябва да изсъхне добре между отделните поливания, което означава, че можете да изчакате по-дълго.

saksiini cvetq

Аспидистра

Жилавите листа на това растение са супер толерантни е само към слаба светлина, но също и към топлина и студ Въпреки това, то изисква търпение, тъй като расте изключително бавно.

cvetq za saksiq

Филодендрон със сърцевидни листа

Това растение на влюбените (псевдоним даден заради формата на лъскавите му листа) може да стои в полутъмни стаи, но изисква отчекване, за да не израсте в единични и високи стъбла.

 

 

източник:housebeautiful.com