Дом и градина

Стайни цветя за малки градини в дома

стайни цветя

13 стайни цветя за малки градини в дома.

Ако не разполагате с двор или градина, може да си направите  екзотично зелено кътче, в което дом и градина са в едно. За целта ще ви помогнат издържливи видове саксийни цветя, които не изискват много грижи и не са капризни откъм условия за отглеждане. Не е нужно да поставяте в стаите изкуствени цветя, защото искате свежа зеленина, но не умеете да се грижите за живите цветя в стаите. Ето какви възможности имате да украсите дома си с красиви цветя в саксии, които лесно ще запазите в продължение на години.

Стайни цветя за малки градини в дома

стайни цветя

Алое (Aloe) – Това екзотично стайно цвете се отглежда лесно. Обича слънчевите места с директна слънчева светлина. Полива се един-два пъти седмично, когато почвате е напълно суха.

стайни цветя

Едролистен аспарагус  (Asparagus fern) –  за него непряката слънчева светлина е най-добра. Поливайте го обилно с вода, като внимавате да не прекалите насищането на почвата.

стайни цветя

Сансевиера (Sansevieria trifasciata) – Непряката слънчева светлина е идеална за т.нар. змийско цвете, заедно с лекото поливане.  Това е едно от най-предпочитаните и издържливи цветя за дома.

стайни цветя

Фикус лирата (Fiddle leaf fig) –  Ярката, индиректна светлина е идеална за тези стайни цветя. Поливайте с вода само, когато горният пласт на почвата е сух.

стайни цветя

Платицериум (Platycerium, Staghorn fern) – Това епифитно растение предпочита места с ниска до средна естествена осветеност и влажна почва, за да изглежда най-добре.

стайни цветя

Спатифилум (Peace lily) – това стайно цвете в саксия предпочита от средна до ниска осветеност на мястото, в което се намира, както и поливане само, когато почвата отгоре е суха.

стайни цветя

Дяволски бръшлян (Golden Pothos) – за тези цветя в саксии може да се грижите най-добре, като ги поставите на места с ярка, но индиректна слънчева светлина и ги поливате с малко вода само, когато почвата отгоре е суха.

стайни цветя

Зелена лилия (Spider Plants) – тези цветя предпочитат условия на индиректна слънчева светлина и поливане от време на  време, което ги прави едни от най-лесните за отглеждане стайни цветя.

стайни цветя

String of Pearls или Senecio rowleyanus – бързо ще се сдобиете с падащи зелени листа, приличащи на перли, ако отглеждате тези саксийни цветя на места с индиректна слънчева светлина и поддържате почвата влажна.

стайни цветя

Каучуков фикус (Rubber Tree Plant)  също както повечето стайни растения в списъка, и това се нуждае от ярка, но непряка слънчева светлина и поливане само, когато почвата е суха.

стайни цветя

Вкусна монстера (Split Leaf Philodendron) – и това цвете се нуждае от ярка, но непряка слънчева светлина, но по-често поливане с поддържане на почвата влажна.

стайни цветя

Paddle Plant –  това красиво стайно цвете предпочита пълна или частична слънчева светлина и поливане, чак когато почвата е суха на 5 см под повърхността.

стайни цветя

Тиландсия (Air Plant) – тези цветя могат да растат добре навсякъде, но местата с ярка и недиректна слънчева светлина са най-подходящи, а напояването им става с накисване във вода веднъж седмично за поне 10 минути.

източник:housebeautiful.com