Дом и градина

Камелия цвете

kameliq cvete

Красивото камелия цвете веднага привлича вниманието с големите си цветове, които достигат от 4 до около 10 сантиметра в диаметър, както и с разнообразието си от окраска върху изобилните цветове, вариращи от снежно бяло, през розово, пурпурно червено или комбинация от два от изброените цветове. То е с произход островите Рюкю в Япония и цъфти от късна есен до ранна пролет на нашата територия, което означава, че в периода от края на декември до април ще можете да се наслаждавате на красотата и аромата му. То е добър вариант както при избор за стайни цветя в саксия, така и за растения за зимни градини. Съществуват много разновидности на растението (повече от 10 000 сорта), но една от най-разпространените е обикновената камелия (Camellia japonica). Тя е е дървесен вид растение, което най-често се отглежда като декоративно цвете в домашни условия.

Камелия цвете

kameliq cvete

В месеците на цъфтеж вашето цвете камелия ще поражда всеобщо възхищение, независимо къде сте го поставили или посадили. Но имайте в предвид капризната природа на растението.  Отглеждането му изисква много познания и подготовка, така че се информирайте добре и създайте най-добрите условия за отглеждането му.

Камелия цвете – благоприятни условия за отглеждане

Камелията не обича други растения в съседство до нея. Това може да доведе до не толкова обилен цъфтеж, както и до изсъхване на листата й. Не е добра идея да се мести и завърта саксията й, когато цъфти. Имайте в предвид, че високите температури на мястото, в което се намира също могат да са сред причините цветовете й да изсъхнат и окапят, така че не я поставяйте в близост до отоплителни уреди. Сухият въздух в стаята и високите температури могат да бъдат причини листата и пъпките да изсъхнат и да окапят.

Камелията обича високата влажност на въздуха. През топлите месеци я преместете на открито на балкона или в градината на място, където директната слънчева светлина няма да я огрява.  Тя харесва листата й да бъдат пулверизирани с водни капки през няколко дни, но не и в периода на цъфтеж. Честото подхранване на почвата й със соли и светлите стаи са добри условия за отглеждането на цветето камелия. Оптималната температура за нея се движи в рамките на 10-16 градуса, а в периода на цъфтеж се вдига – 20 градуса.

Камелия цвете – размножаване

Пресаждането чрез резници е най-разпространеният вариант за размножаване на камелиите. Засаждането им трябва да стане след като цъфтежът премине, така че изберете подходящият момент. Другият вариант е чрез семена, като трябва да следите за влажността на почвата, както и саксията да не бъде изложена на пряка слънчева светлина. Покълването им ще ви накара да проявите търпение, защото ще видите първите цветя след около две години.

Камелия цвете – пресаждане и поливане

Пресаждането на камелията се извършва през пролетта, но само когато старата саксия на растението вече е станала тясна. Добре е целогодишно се поддържа умерена влага на почвата й. Хладката вода е най-подходяща за поливане. През юли и август се намалява значително поливането, за да спре растежът и да се заложат цветните пъпки. Наторявайте два пъти в годината ( в началото на март и в средата на май) с бавно действаща тор, така че цветето да се храни в зависимост от нуждите си.

Inline
Inline