коледна звезда

Коледна звезда може да се види в разнообразие от цветове, но червеният е най-популярни сред тях. Euphorbia pulcherrima е неизменна част от любимата коледна украса, особено с алените си звездовидни цветове и зелени листа. Безспорно коледната звезда е сред най-популярните отглеждани цветя в саксии през зимата и това е съвсем очаквано. Тя внася цвят и жива красота в домовете през мрачните студени дни.

Смята се, че цветето коледна звезда било възприето от храст като символично коледно растение още през XVI век, когато младо момиче събрало букет плевели и ги поставяло пред църковна олтар, а те цъфнали в познаното ни днес цвете коледна звезда. Сега това зимно цвете е толкова популярно в САЩ, че 12 декември е обявен за Национален ден на коледната звезда там.

коледна звезда

Общото между всички разцветки цветя коледна звезда е това, че цветната глава е изградена от красиви прицветници с малки жълти цветчета в центъра на главата. Прицветниците изглеждат със същата форма като тъмнозелените листа, но просто са различни по цвят. Именно  прицветникът прави това декоративно растение привлекателно. Въпреки, че сортът червен прицветник е най-популярен, могат да се намерят също така розови, бели и бледо-кремави сортове.

коледна звезда

Както всички останали растения и тук има специфични условия за успешнотото за коледна звезда отглеждане. Тприцветниците обикновено издържат в добър вид около 2-6 месеца след закупуването им. Когато избирате да купувате такова растение, проверете малките жълти цветчета във вътрешността. Ако все още не са се отворили, значи ще имат по-дълъг период на цъфтеж. Ако са отворени, вероятно ще се радвате по-малко време на своето коледна звезда цвете. В края на живота му, след като прецъфти, листата му ще окапят.

коледна звезда

Ако знаете как се отглежда Коледна звезда и сте търпеливи, ще може да се радвате на своето цвете и през следващата Коледа. Ето кои са основните стъпки през следващите няколко месеца, водещи към успешното насърчаване на това растение да цъфти отново – нещо, което всъщност съвсем не е толкова лесно.

  • През месеците април и май:  след като прицветът и листата започнат да падат, отрежете всички стъбла на дължина приблизително около 10 см. В този период поливайте растението с по-малко от обичайното количество вода и оставете почвата му да изсъхне. Пставете саксията на хладно сенчесто място с температура на въздуха около 15 ° C –  18 ° C.
  • От май до септември: През месец май пресадете цветето в нова, малко по-голяма саксия, като замените по-голямата част от старата почвена смес с нова. След това започнете отново с редовното поливане с по-големи дози вода. Поливайте коледната звезда обилно всеки път щом почвата стане суха и я подхранвайте с тор на всеки 4 седмици чак до септември. През този период подрязвайте новия растеж, така че да имате само 4-5 силни стъбла и 1-3 листа на всяко от тях.
  • Октомври и ноември: В края на септември е много важен контролът на светлината на вашето саксийно цвете. То вече ще трябва да бъде на сянка за 14 часа на ден (от около 18:00 – 8:00 ч.) или да е покрито с черна пластмасова кутия или торба. Това ще трябва да се прави ежедневно в продължение на 8 седмици. През деня растението трябва да бъде поставено на ярко осветен перваз или в близост до прозорец, като се продължи с нормалното му поливане и подхранване.
  • Декември:  вече можете да спрете изкуственото намаляване на светлината. През този месец вече трябва да видите появата на първите пъпки, а цветето ви може да е станало малко по-високо. Започнете да полагате нормалната грижа и внимание за него от сега и спрете торенето му до месец февруари.

коледна звезда

Ето в няколко изречения всичко, свързано с успешното отглеждане на Коледна звезда:

Ако не знаете как се отглежда Коледната звезда, имайте в предвид, че средните температури от 18 – 24 ° C и не по-малко от 13 ° C са добри за нея през сезона й на цъфтеж. Що се отнася до нейната светлолюбивост, необходимо й е ярко осветено място в близост до прозорец. Директната слънчева светлина трябва да се избягва през лятото, ако се надявате растението да произведе цветя отново. Препоръчва се поливане едва след като почвата започне да изсъхва на пипане с дестилирана или с дъждовна вода. Не позволявайте да има вода в чинйката му, защото това може да доведе до гниене на корените. В такива случай на преполиване премахнете излишната вода. Нормалната влажност в помещението  е добре и е препоръчително често да пръскате листата с вода през сезона на цъфтеж.

Ако планирате да го пресадите отново след сезона му на цъфтеж, използвайте почвена смес, която съдържа торфен мъх, перлит и вермикулит или други подобни. Пресаждането става през май – юни, като се избира нова саксия, която да бъде с няколко сантиметра по-голяма от предходната. Балансиран течен разтвор тор трябва да се използва около веднъж на всеки 4 седмици в периода от февруари до ноември.

коледна звезда