Симптоми: 6 неща, които кожата се опитва да ни каже

neshta-koito-kojata-iska-da-ni-kaje

Дерматолозите са като здравни детективи. Един поглед отвън може да им даде важна информация за това, което се надига от вътрешната страна. „Кожата може да бъде добро отражение на цялостното здраве на тялото“, казва Мариса Потър, в борда на сертифицирани дерматолози в Baumann Cosmetic & Research Institute в Маями, Флорида. Промените по кожата ви може да са показателни за толкова невинни неща, като нужда от повече сън или допълнителен слой овлажнител, но в някои случаи е нещо повече, на което трябва да обърнете внимание. Прилагаме ви симптоми на 6 неща, които кожата се опитва да ни каже.

Симптоми, за които кожата подсказва

7-neshta-koito-kojata-ni-se-opitva-da-kaje

Симптоми: Продълговати, червени петна

Какво означава: Може да имате псориазис, дисбаланс на имунните клетки, който да предизвика възпаление, което води до тези раздразнени участъци от кожата.
„Някои хора имат гени, които ги правят по-податливи на това автоимунно заболяване“, казва Марина Передо, която е асистент професор по клинична дерматология. Въпреки че можете да получите псориазис във всяка възраст, той се забелязва при тийнейджъри, в началото на 20-те години или през 50-те или 60-те години. Передо винаги пита пациентите си, дали имат и болки в ставите, скованост, или подуване. Причината е, че 30% от страдащите от псориазис също имат псориатичен артрит, които е автоимунно заболяване, характеризиращо се с болки в ставите, придружено от псориазис. Ако имате това заболяване, то не е достатъчно просто да лекувате кожата със стероиден крем. И, не забравяйте да следите за здравето си и в други области. „Хората с псориазис може да са с повишен риск за много други вътрешни заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, рак и депресия“, добавя Потър.

Симптоми: Груба, сърбяща кожа

Какво означава: Това е може би „зимен сърбеж“,  резултат от студа и сухия въздух.
Използвайте овлажнител, избягвайте супер горещи душове, а рутинното нанасяне дебел слой овлажнител върху кожата ще помогне да запазите кожата еластична. Но ако това е интензивен сърбеж (от вида, който кара да оставят драскотини по кожата) и е придружена от други симптоми, като умора или загуба на тегло, вашият лекар може да стигне до по-тежки заключения, като проблеми с щитовидната жлеза, бъбречно заболяване или някои видове рак . „Тези заболявания освобождават възпалителни хормони, които правят кожата наистина сърбяща,“ казва Передо.

Симптоми: Акне

Какво означава: Вие сте под стрес!

Все едно имате нужда от нещо друго, над което да се притеснявате и ето лицето ви „цъфва“. Когато сте стъпили на тревожна почва, тялото ви освобождава кортизол, който може да доведе до обриви. Вие ще трябва да минете на един добър режим против акне. Важно е също да се научите на успокояващи стратегии, които можете да използвате след напрегнатия ден. Неща като йога, танци, хубава книга или разходка из някои парк са доказани средства против стреса.

Симптоми: Червени подутини

Какво означава: Това е повече от стрес

„Много пъти кожните проблеми са външният фактор на психичните заболявания“, казва Роналд Сулевкси, дерматолог в Чикагската дерматологична и естетична хирургия. Някои хора с тревожност и депресия разраняват кожата си, за да се справят с нещастните емоции, оставяйки червени петна или кървене след себе си. В този случай, дерматологът ще ви насочи към друг лекар или психиатър, за да откриете и изличите вкоренения проблем.

neshta-koito-kojata-iska-da-kaje

Симптоми: Подпухнали клепачи

Какво означава: Подуването на очите може да е от нещо толкова просто като недоспиване.

„Спането по корем също може да е причина за натрупване на течност около клепачите,“ казва Потър. Но ако погледнем сърбежа, зачервяването и лющенето, то може и да се окаже сезонна алергия или да страдате от алергична реакция. „Клепачите са покрити с най-тънката кожа на тялото и често показват симптоми на алергии преди всяко друго място,“ добавя Передо. Общите алергии включват аромати, оцветители в козметични продукти и дрехи, и формалдехид (консервант в някои кремове, шампоани и лак за нокти). Вашият дерматолог може да проведе изследване, за да се определи каква съставка е причината за образуването на симптомите.

Симптоми: Жълти пъпки по ръцете и краката или тъмни кадифени петна

Какво означава: Трябва да се изследвате за диабет

„Жълти, като восъчни подутини, може да се появят върху кожата, в резултат на високите нива на триглицеридите и диабет“, казва Передо. Тъмни, кадифени петна по кожата на гърба на врата и ръцете са още един знак за диабет. Въпреки, че 29 милиона американци имат диабет, една четвърт от тях не го знаят, така че симптомите по кожата могат да бъдат една от първите улики.