kак да предпазим косата от накъсване

5 правила за по-здрава опашка, с които ще предпазим косата от накъсване.

Топлите дни през слънчевото лято предразполагат към прически с плитки или висока конска опашка, които ще оголят и разхладят врата, а също така ще предотвратят развалянето на косата от влагата и вятъра на плажа. По този начин тя ще остане прибрана, а не хвърчаща пред лицето ни. Но цялото това дърпане, сплитане и увиване, в комбинация с вредните UV слънчеви лъчи и ластиците, може да доведе до нежелано накъсване на косъма. Звездният коафьор Томи Буке, който работи в салона “Serge Normant at John Frieda” предлага да се заложи на превантивен план, за да се запази целостта на косъма по цялата му дължина и да се гарантира добрия вид на прическата.

Ето как да предпазим косата от накъсване през лятото

  • Изсушете добре косата, преди да я оформите на прибрана прическа.

Косата е най-уязвима, когато е мокра. Тя се разтяга малко повече в това състояние и при повече дърпане започва да се къса.  Ако нямате много време, се фокусирайте върху изсушаване на корените поне до мястото, на което ще завържете с ластик. По този начин може да оставите свободно висящата част от опашката да изсъхне естествено на въздух.

  • Не забравяйте, че металната закопчалка е най-големия враг на опашката.

Отървете се от всички връзки за коса, които имат стърчащи метални зъбци или покриват ластика с плат (те имат по-малко разтегливост и не позволяват да се увият плътно), силиконови ленти (можете да ги направите по-свободни, тъй като те не се изхлузват) и гумени ластици.

  • Помнете : потенето накъсва косата.

Когато спортувате и се потите, обикновено избирате да приберете косата си във висока опашка или кок. Това не е толкова добра идея, защото в тези случаи ластикът е пристегнат близо да скалпа и това води до накъсване на влажната коса в горната част на главата. Вместо това, изберете прическа с плитка, която отново ще прибере косата, но ластикът ще бъде близо до краищата.

  • Променяйте височината на опашката всеки ден.

Удобството на опашката ще ви изкуши да я носите често, но поне сменяйте височината й, за да не се накъсват космите на едно и също място ден след ден. Носете я, прибрана ниско на врата, на нивото на челото или високо на темето.

  • Махайте внимателно ластика.

Когато разпускате косата си, отделете няколко секунди в повече, за да не я дърпате и скубете. Старайте се да не остават никакви отскубнати косми върху ластика. След това внимателно и нежно прокарайте пръсти през косата и направете лек масаж на скалпа/

източник:harpersbazaar.com