platineno rusa kosa

Какво казват професионалистите и какво трябва да знаем преди да минем към платинено руса коса?

Платиненото русо е бил нюанс синоним на звездния статус от времето на първата гореща блондинка – Джийн Халоу, която се появява със снежни коси през 30-те години на XX век. От тогава насам знаменитостите (и не само) губят време и пари да получат същия светъл цвят. Повечето настоящи звезди, като Бритни Спиърс, Лейди Гага и Майли Сайръс, са известни със своите бели прически, но с времето много повече знаменитости си пребоядисват гарваново-черната косата в платинено русо и като че ли светът се напълва с повече “забавляващи” се хора. Целият шум около Ким Кардашиян и нейното преобразяване на Седмицата на модата в Париж вдъхнови още повече хора да пробват този дързък цвят.

Но, ако не сте знаменитост, която има достъп до всички звездни привилегии (като време, пари и експерт фризьори на повикване), платинено русото може да е сложен цвят за поддържане и не е за всеки. Джордж Папаниколас, който е работил с много известни личности, които са знаменити с русата си коса, включително Никол Ричи и Ели Голдинг, казва, че да се постигане желаният цвят на платиненото, е нужен допирът на експерта.

“Процесът на изсветляване на косата се нуждае от експертни знания, за да се получи желаният тон. За разлика от другите цветове за коса, няма определено точно време за премахване на боята – ако го свалиш по-рано ще получиш ръждив цвят, ако оставиш по-дълго може да се получи пепеляво и дори преработено.”

Ян Варен, собственик и стилист на Varin Salon в Ню Йорк, допълва, че посещението на салона ще осигури цялата коса на главата – от корените към краищата – оцветени правилно. “Когато се прилага върху цвета, който ще хване вашият естествен цвят, частта по-близо до корените ви ще хване по-бързо от тази, която е в средата,” казва той. “Технически, в корените е здравата коса, докато краищата на косата обикновено е суха текстура, която е по-чувствителна”, продължава Варен.

Дори когато се извършва от професионалист, платинено русото ще увреди косата заради силните избелващи химикали, необходими за получаване на цвета. Платинено русо означава, че сте най-близо до бялото, колкото е възможно, и после не всеки може да оправи щетите.

“Да превърнете косата в руса е най-трудното нещо, което може да направите в света на фризьорството”, казва Варен. И добавя, че това е “тънка линия”, в която се отстраняват пигментите в косата без да се уврежда косъмът толкова много. Не всички фризьори могат да го направят. Папаниколас се съгласява казвайки: “Слизане с повече от седем нюанса от вашия естествен цвят на косата определено ще доведе до повредата й. Платиненото русо наистина изисква грижи и професионализъм от вашия фризьор, който да запази целостта на косата ви.”

Папаниколас казва, че платиненото русо обикновено изглежда по-естествено на хора със светъл тен, но не винаги трябва да се следи това правило. “Обикновено тези със светла кожа изглеждат най-добре с платинена коса. Тъмната кожа може да има много остър вид, ако това е комбинирана с модерна, изразителна прическа.” Той предупреждава, че трябва да се помисли за тона на кожата и за фризурата, когато обмисляте да преминете към платинено русото. “Супер-дългата платинена коса с тъмния тен на кожата може да изглежда малко вулгарно”, предупреждава фризьорът.

Като всеки неестествен цвят, тези с платинено руса коса трябва да я поддържат така, че да запазят косата си здрава и в правилния светъл цвят. От боядисване на корените до специални шампоани. Това означава, че трябва да бъдете готови да харчите много време и пари, за да си поддържате прическата хубава и здрава.