chanel prolet lqto 2015

 Всеки път Лагерфелд ни изумява със своите величествени и креативни модни ревюта. Този път за Chanel пролет-лято 2015 той е превърнал Grand Palais в една от многото типични парижки улици. Но най-впечатляващото е бунта на моделите с феминистки слогани. Très Parisien, mais non? Френската история е известна със своите улични манифестации и призиви за свобода и равенство, така че този типично феминистки бунт с плакати “History is her story”, “Women’s RIGHTS are more than ALRIGHT”, “Fashion NOT war” и т.н. Улиците на Париж винаги са живи, а хората готови да отстояват правата си и да покажат недоволството си. Карл превърна модното общество на моделите в гражданският глас на много жени. Дали все още има това рязко деление мъже-жени в социума? Дали това не са остарели призиви? Не са! Щом най-известните модни икони като Карл Лагерфелд, Ема Уотсън, Жизел Бюндхен, Виктория Бекъм и много други говорят и се борят все още за тази кауза, значи има защо.

Феминизма при Chanel пролет-лято 2015

chanel prolet lqto 2015

Този път в края на шоуто моделите не излязоха след Кайзера на модата, а обратното, той следваше разбунтувалите се момичета. “Помислих си, че ще е забавно да се направи демонстрация по тема, към която мога много добре да се адаптирам”, каза дизайнерът. “Майка ми беше феминистка и аз бях възпитан с този идеал”. Но неговия фалшив бунт не е мираж за сегашния свят. Трудно извоюваните права на жените са  застрашени по целия свят! От по-ниските заплати на жените до отказа да се ратифицира насилието над жените в САЩ, и разбира се, незачитащите женските права ислямски закони и традиции. Лагерфелд коментира темата така “”Не виждам защо всяко човешко същество не е на същото ниво, особено в моя бизнес”. Кайзерът също така си спомня бунтовете през май 1968 г., едни от най-запомнящите се исторически моменти на Франция – “Във въздуха се усещаше свободата, така както никога не съм изпитвал преди в Париж. Имаше един слоган, който много харесвах: Не е позволено да казваме на хората, че нещата не са позволени. Днес всичко е забранено. Политическата коректност уби всичко”. 

И все пак, всичко се прави за дрехите и маркетинга

chanel prolet lqto 2015

Ана Уинтур, една от топ женските фигури в света, при призива на Кара по мегафона “КАКВО ИСКАМЕ НИЕ?”, се провика от първите редове “Chanel No. 5. Но и No.19 няма да откажем!”. Шеговитото подхвърляне на главния редактор на VOGUE, все пак ни напомни, че модата си е мода и това е поредната провокация. Но има ли значение всъщност, че това е стратегия, щом засяга проблем. Вярно е, че повечето белокоси мъже, които стоят зад марките няма как да разберат истинския феминистки дух. Но пък, ако ще има псевдо-бунт за правата на жените в някое модно шоу, не виждаме по-подходяща марка от Chanel. Самата основателка на марката Коко Шанел е била една силна и надминала времето си жена.

chanel prolet lqto 2015

chanel prolet lqto 2015

chanel prolet lqto 2015

chanel prolet lqto 2015

chanel prolet lqto 2015

chanel prolet lqto 2015

chanel prolet lqto 2015