angliq destinacii londonbig ben

Започвайки пътешествието си северозападно от България можем да бъдем вашият малък ориентир с  топ 7 дестинации в Англия. В големите градове Бирмингам, Бристол, Нюкасъл, Лийдс, Шефилд, Манчестър и Ливърпул ще забележите историческо и културно многообразие на страната. Макар в голяма част от тези градове да има вълнуващи архитектурни и социални забележителности, много посетители ги нареждат зад древни градове като Линкълн, Кентърбъри, Йорк, Салисбъри и Уинчестър, където се намират едни от най-прочутите катедрали в Англия.

Препоръчваме ви да започнете от Лондон

angliq london oko

Лондон е вълнуващ град с много паметници от славното минало на столицата, първата от общо седем в класацията ни топ 7 дестинации в Англия. Сред великите исторически забележителности на столицата са Big Ben, Уестминстърското абатство, Бъкингамския дворец, катедралата Сейнт Пол, Лондонската кула, посещавани от милиони туристи всяка година. Градът се гордее с Tate Modern (най-големия музей на съвременното изкуство в света) и Окото на Лондон (най-голямото виенско колело в Европа). Никое друго място в страната не може да се сравнява с обхвата на иновациите, който има този град. Той е колосален и френетичен. Ще намерите най-голямото разнообразие от нощни заведения, културни събития, музеи, галерии, заведения и ресторанти в Англия.

Топ 7 дестинации в Англия, които ще ви завладеят

angliq birmingam biblioteka

Бирмингам е индустриален град, в който има всякакъв вид производство. Поради факта успява да придобие епитета “града на 1001 сделки”. Освен със своите индустриални забележителности градът е известен и със своите първокласни ресторанти и нощен живот, така че е добре да отделите най-малко два дни.

angliq destinacii bristol most klifton

Бристол е с хармонично смесени корени. Съвременната култура, подхранвана от технологични индустрии, привлича голям брой студенти на живото изкуство. През XIX век знаменитият Изъмбард Кингдъм Брунел полага основите на една инженерна традиция. Създава два от най-големите паметници на града – SS Великобритания и висящият мост Клифтън.

angliq manchestar muzei

Манчестър е световноизвестен град от повече от 150 години, още от зората на индустриалната революция. Има изобилие от забележителности, между които художественаtта галерия Манчестър, Националния футболен музей и историческият музей.

angliq destinacii livarpul dokove albert

Когато повечето от нас се сетят за Ливърпул, веднага в ума ни изкача Битълс. Доковете на Алберт (Liverpool’s Albert Docks) се превърнаха в част от световното наследство на ЮНЕСКО. Посетителите могат да се доближат до част историята на Ливърпул свързана с търговията с роби в единствения в света Международен музей на робството.

angliq arkadi liids leeds

Хората, които идват в Англия често посещават град Лийдс. Той е просъществувал благодарение на традицията си свързана с вълната, текстилната и шивашката промишленост. Той е един от големите модни центрове във Великобритания. Бляскави магазини са разположени в някои от най-прекрасните викториански аркади в Европа.

oksford universitet oxford angliq

Университетът Oxford е най-старият университет в Англия, датиращ от 11 век. Намира се в едноименния град Оксфорд. Той е причината много хора да посещават този малък град на 120 км северозападно от Лондон. Ашмолийн (The Ashmolean) е старият обществен музей на Англия.

birmingamski universitet angliq birmingam

 Родната къща на Шекспир

shekspir kashta angliq

 Музей на футбола в Манчестър

angliq manchestar muzei futbol