обувки оксфорд

Обувки оксфорд – история и начини за правилното им носене.

Оксфорд обувките са лесно разпознаваеми сред другите модели на обувки. Те изглеждат като класически кожени обувки, имат нисък ток, широк, кръгъл или тесен нос и шевове. Прототипът на Оксфорд идва от ниските ботуши, които са били носени от учениците в Оксфордския университет през далечния ХIX век, откъдето идва и името на тези обувки. Отличителната черта на Оксфорд са кръглите връзки и зашитата отделно V-обазна предна част. Този тип обувки са се появили преди два века в Англия, но това не им пречи да имат своите предшественици. Модерният оксфорд тогава се е наричал балморал – носят името на кралския замък Балмовал, който се е намира в Шотландия. Те са носени през XVIII век. Първоначално оксфордите са били боти, но с течение на модата постепенно са скъсени, а сега имат точно вида на балморала.

Обувки оксфорд

обувки оксфорд

Дамската версия на оксфордите се появява много по-късно. Ерата на “Оксфорда”, а именно, така наречените “женски оксфорди” взимат своето начало през 20-те години на ХХ век. Дамите оставят цялостния стил и характеристиките на оксфорда, но леко ги променят сами за себе си, като моделите стават по-елегантни и женствени. Когато модата на оксфордите се заражда, този тип обувки се считали като спортни и почти нямат ток. В процеса си на еволюция, оксфордите “порастват” с 3 см, а в XXI век, в магазините могат да бъдат намерени и с най-висок ток модели, около 7-8 сантиметра.

обувки оксфорд

Към носенето на обувките оксфорд е необходимо да се подходи с голяма отговорност. Основното правило на тези обувки е, че във всеки случай, глезените ти не трябва да са закрити от дреха. Също така, не е препоръчително да носите оксфордите с твърде разкроени панталони. Обърнете внимание на чистотата на обувките си. Както е казала Коко Шанел, жената трябва да има безупречна шапка и обувки. А и представете си гледката да сте на среща с мъж, който има почти същите обувки, но неговите са лъснати до блясък.

обувки оксфорд

обувки оксфорд

обувки оксфорд

обувки оксфорд

обувки оксфорд

обувки оксфорд

обувки оксфорд

обувки-оксфорд

обувки-оксфорд

обувки-оксфорд

обувки-оксфорд

обувки-оксфорд